PESTO

PESTO

Pesto je jedan od klasičnih umaka talijanske kuhinje te se osim uz tjesteninu može poslužiti i uz pečeno meso, ribu ili kao dodatak krumpiru ili nekom drugom povrću. Vrlo je osvježavajuć i ukusan, a može se spremiti u samo nekoliko minuta. Pesto sa špagetima postao je jedno od mojih omiljenih jela, pogotovo zato što mi se preko tjedna nakon posla ne stoji još dva sata za štednjakom.

Sezona svježeg bosiljka na tržnicama polako prilazi svom kraju pa su za sve one koji nisu vični uzgoju vlastitog bilja u teglicama (autorica ovog teksta uključena) sada jedni od zadnjih dana ove godine kada ćete moći uživati u pestu.

Ako ste sljedbenik ortodoksnih kulinarskih nauka pesto ćete pripremati onako kako se tradicionalno priprema u Italiji; u mužaru dok maslinovo ulje polako ukapavate u smjesu. Ako ste ljenčina kao ja, ubaciti ćete sve u blender, pristisnuti gumb i imati čaroban zeleni umak za pola minute.


Sastojci:

• svežanj svježeg bosiljka

• 2-3 češnja češnjaka

• 1 jušna žlica oraha

• 2 jušne žlice ribanog parmezana ili sira ribanca

• 3-4 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

• prstohvat soli i papra


Priprema: Bosiljak temeljito operite pod mlazom tekuće vode, dobro osušite i odvojite listiće od tvrdih stabljiki. Listiće bosiljka ubacite u blender sa orasima i češnjakom. Umjesto oraha možete slobodno upotrijebiti neke druge orašaste plodove, kao što su pinjoli ili bademi. Ako ćete pesto koristiti odmah, dodajte sol i papar, a u protivnom ga začinite neposredno prije upotrebe. Sve dobro izblendajte pa dodajte ribani sir i maslinovo ulje. Blendajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu i po potrebi dodajte još malo maslinovog ulja.

Listići bosiljka, orašasti plodovi, češnjak, maslinovo ulje... to je sve što treba za pesto
Listići bosiljka, orašasti plodovi, češnjak, maslinovo ulje... to je sve što treba za pesto

Ako pesto poslužujete sa špagetima dodajte ga u vruće ocijeđene špagete, no sačuvajte malo tekućine od kuhanja. Sve dobro izmiješajte i po potrebi dodajte nekoliko žlica vode u kojoj su se kuhali špageti da umak bude svilenkast i lijepo obavije svu tjesteninu. Morate biti brzi i sve što prije izmiješati jer će se sir u pestu početi topiti pa bi se umak lako mogao pretvoriti u veliku grudu. Ovakvo jelo poslužite odmah.

Ako pesto planirate čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču nemojte ga soliti jer će od soli bosiljak povenuti. Također ga je potrebno zaštiti i od oksidacije pa zato pesto pokrijte sa tankim slojem maslinovog ulja i držite u čvrsto zatvorenoj posudi. U hladnjaku pesto možete bez problema držati do tjedan dana, a smrzavanjem ne gubi na okusu tako da možete mirne duše pripremiti veće količine.


Recept i foto: Martina Jurak