Raspored cvijeća po stanu

Raspored cvijeća po stanu

Cvijeće će uspijevati i u kuhinji, kupaonici, na hodniku, u radnoj i dnevnoj sobi... Samo ga valja pažljivo izabrati i promišljeno smjestiti.

Gotovo na svakom mjestu u kući uspijevat će neka vrsta bilja, no svaki položaj neće odgovarati svakoj biljci. Stoga je prije kupnje važno znati na kojem će se mjestu željena biljka najbolje prilagoditi prilikama.

Za kupaonice je vrlo prikladna Begonija
Za kupaonice je vrlo prikladna Begonija

U kupaonici

Svaka je prosječna kupaonica po vremeno zasićena parom, najčešće nedostaje svjetla, a temperatura je u svakoj drukčija. U takvim prilikama najbolje će uspijevati otporne biljke, prirodni stanovnici sjenovitih i vlažnih mjesta s jakim isparavanjima. Ne držite tu biljke koje vole sunce kao što su kaktusi, ciklame i afričke ljubice kojima je potrebno mirno i hladno mjesto.

Prijedlog: kraljevska begonija (Begonia rex), Monstera deliciosa, Philodendron scandens, fikusi, bršljani i bršljanolika aralija (Fatshedera); obični i sobni puzavac, klorofitum, apsidistra, otpornije paprati...

Za kuhinju su najkorisnije lončanice sa začinskim biljem
Za kuhinju su najkorisnije lončanice sa začinskim biljem

U kuhinji

Za kuhinju su najpogodnije male biljke, a začinsko bilje u loncima i plitkim posudama neće pretjerano narasti. No, ne morate se ograničiti samo na biljke koje služe za hranu. Kuhinjski pribor, bakreni lonci porculanske zdjele, stari čajnici izvrsno će poslužiti kao ukrasni lonci za cvjetnice ili brš lja ne. No, kuhinja nije idealno mjesto za uzgoj biljaka. Promjenljiva temperatura i isparavanje su otežavajuće okolnosti pa o tome vodite računa.

Prijedlog: začinsko bilje; puzavice - sobni puzavac (Tradescantia), puzajuća Zebrina; pod uvjetom da ima dosta zraka sobna aralija Fatsia japonica, Ficus benjamina, dracena, vodenika, asparagus.

Razni Philodendroni dobro uspijevaju u mračnijim prostorima pa su pogodni za spavaće sobe
Razni Philodendroni dobro uspijevaju u mračnijim prostorima pa su pogodni za spavaće sobe

U spavaćoj sobi

To su obično hladnije, mirnije prostorije, s manje štetnih isparavanja pa su vrlo pogodno obitavalište za biljke koje ne traže ekstremne temperature. Ako imaju do volj no svjetla, većina biljaka koje su nekoć uspijevale u hladnijoj sredini kuća bez centralnog grijanja us pijevat će i u spavaćoj sobi.

Prijedlog: sobna jela, gospin vlasak (Adiantum), gnjezdasta papara (Asplenium), papratac (Pteris); cvatuće biljke - kamelija, oleander, ciklama, hortenzija, ka lan hoja; razne pe njačice - scindapsus, Philodendron scandens, sobna loza (Cissus rhombifolia), koje dobro napreduju uz malo svjetla i pri hladnim temperaturama.

Ako imate veliki dnevni boravak onda je izbor drvenaste biljke dobro rješenje
Ako imate veliki dnevni boravak onda je izbor drvenaste biljke dobro rješenje

U dnevnoj sobi

Tu se može ugostiti najviše biljaka. Ali u dnevnom boravku biljke traže mnogo pažnje jer uvjeti uzgoja nisu baš idealni. Stoga je možda najjednostavnije rješenje ako odaberete sobno drveće, poput banane. Biljke su atraktivne, a zbog veličine, dovoljna je i samo jedna. Ipak, ovo je rješenje samo za velike dnevne boravke.

Klorofit je nezahtjevna biljka i kao takva idealna za radne prostorije
Klorofit je nezahtjevna biljka i kao takva idealna za radne prostorije

U radnoj sobi

Klorofit je nezahtjevna i jeftina lončanica, a vrlo se lako razmnožava. Iskoristite tu njegovu prednost pa njime obložite zid koristeći jednake posude. U radnoj sobi bit će odmor za oči, a ostavit će dovoljno prostora za kompjutore i papire.


U hodniku i na stepeništu

Ako hodnici nisu mračni i izloženi propuhu, mogu biti idealno mjesto za biljke kojima je potrebna hladna, prilično mirna sredina i mnogo prostora da se mogu širiti, poput monstere, dracene, šeflere i sličnih, koje vole stajati same.

Prijedlog: za veće hodnike - monstera, dracena, šeflera, Aucuba japonica, datulja (Phoenix), Grevillea robusta; za manje hodnike: kraljevska begonija, gnjezdasta paprat (Asplenium nidus); na stepenicama bršljan, ceropegija, klorofitum, scindapsus, sobna loza.

Tagovi

Vrt