Povijest sobnih biljaka

Povijest sobnih biljaka

Da bismo vas potaknuli na zadovoljstvo pri planiranju, obnavljanju i popunjavanju vašeg sobnog bilja, a to je posao koji vas očekuje uoči zime, prošetajte s nama nakratko kroz zelenu povijest. Vidjet ćete da iza svakog vašeg lonca s biljkom stoje - stoljeća. I da se već i zato vrijedi potruditi oko njega!

Već je egipatska kraljica Hatšepsut u loncima uzgajala grmove Boswellie
Već je egipatska kraljica Hatšepsut u loncima uzgajala grmove Boswellie

Primjerice, jedna od najranijih nađenih slika biljaka u loncima potječe s dvora egipatske kraljice Hatšepsut (1500. godine prije naše ere). Ona je poslala ekspediciju da joj nađe tamjan koji se dobiva iz smole nekih grmova roda Boswellia pa ih je uspješno posadila u lonce u svom dvoru.

Mudri car Salomon uživao je glas odličnog vrtlara. Eksperimentirao je uzgojem biljaka u vodi, a u jednoj odaji njegova dvora bio je vrt prepun raznih lončanica.

U starom su Rimu dovozili pune brodove ruža iz Aleksandrije i Kartage pa gradili posebne staklenike da bi cvale zimi: krov su izrađivali od prozirnih kristala, a cijevi s toplom vodom održavale su toplinu u građevini. Poznavali su i tehniku forsiranja cvatnje, za što su bilje okruživali kanalom s toplom vodom!

Tulipani su početkom 17. stoljeća donešeni iz Novog svijeta i postigli veliku popularnost
Tulipani su početkom 17. stoljeća donešeni iz Novog svijeta i postigli veliku popularnost

U srednjem su vijeku prvenstveno redovnici proučavali tehnike uzgoja bilja i otkrivali tajne njihova ljekovitog djelovanja. Otkriće Novog svijeta donijelo je starom kontinentu mnoštvo zanimljivih i egzotičnih biljaka, od kojih su neke postale izuzetno popularne, kao primjerice tulipani početkom 17. stoljeća.

No, mnoge su biljke propadale tijekom putovanja ili zbog hladnije klime pa je pravu revoluciju izazvao Nathaniel Ward koji je 1834. godine izumio zatvoreni stakleni kovčeg i tako potaknuo ne samo razvoj tropskih biljaka nego i novih tehnika uzgoja.

U drugoj polovici 19. stoljeća biljke su postale važno obilježje mnogih domova. Gradila su se i uređivala papratišta, slična minijaturnim staklenicima. Izuzetno su bile popularne palme, za koje su se izrađivala posebna postolja i stolovi pa su dominirale građanskim sobama. Uz njih osobito su bile tražene i orhideje, dracene, sobna lozica, kroton... Nakon Prvoga svjetskog rata postao je vrlo popularan fikus i ostao je to do danas. Kaktusi i sukulenti osvojili su stanove u dvadesetim i tridesetim godinama 20. stoljeća, usporedno s novim načinom gradnje velikih prozora i staklenih ploha.

Kaktusi su osvojili stanove u dvadesetim i tridesetim godinama 20. stoljeća
Kaktusi su osvojili stanove u dvadesetim i tridesetim godinama 20. stoljeća

Danas su biljke sastavni element u arhitektonskim i dizajnerskim rješenjima interijera pa one ravnopravno s nama dijele naš životni prostor. Uz vašu pažnju i ljubav, može to biti ugodan suživot i ove zime.

Tagovi

Vrt