Rasvjeta obogaćuje prostor

Rasvjeta obogaćuje prostor

Rasvjeta ima više značenja u modernoj arhitekturi – osim osvjetljavanja, uloga joj je i dekoracija prostora svjetlosnim efektima i dizajnom rasvjetnih tijela te mogućnost praktičnog rukovanja i održavanja. Iako se različiti svjetlosni efekti češće koriste u javnim i poslovnim objektima, mjesto gdje ćete ih najintenzivnije osjetiti i uživati u njima je upravo okruženje Vašeg doma.

Načini rasvjete mogu biti različiti, a svakako se bitno razlikuje organizacija rasvjete u radnim prostorima od onih koji npr. služe isključivo za odmaranje i opuštanje. Najbolji izbor je organizacija rasvjete koja može funkcionirati fleksibilno i multifunkcionalno, a to znači spoj različitih vrsta rasvjetnih tijela kojima ćete u danom trenutku iskoristiti ono najbolje za postizanje prave atmosfere ili efekta.

Svaka prostorija stana ili kuće može dobiti novu dimenziju svjetlosnim efektima. Postavljanje centralne rasvjete u većini prostorija je vrlo praktično rješenje, koje uz odabir efektnog lustera, diskretne plafonjere ili nekog drugog elementa daje željeni efekt, a to je jaka osvijetljenost prostora. Nužno je potrebna u kuhinji kod radnih ploha, blagovaonici, kupaonici, radnim prostorima, ulaznom dijelu, dječjoj sobi i dnevnom boravku prema želji.

Ulazni prostor možete obogatiti indirektnom ili točkastom rasvjetom postavljenom u spušteni strop ili dobro dizajniranom zidnom lampom sa ili bez sjenila.


Kvalitetna rasvjeta naročito je važna u kuhinji
Kvalitetna rasvjeta naročito je važna u kuhinji

Kuhinjsku rasvjetu organizirajte kao multifunkcionalnu te osim jake centralne, postavite rasvjetu uz radne plohe. Ukoliko je povezana s blagovaonicom i dnevnim boravkom, možete se poigrati različitim stropnim svjetlosnim efektima koji će u određenim trenucima biti jedini izvor osvjetljenja cijelog prostora i na taj način omogućiti intimniju atmosferu dnevnog boravka.


Kupaonica, uz nužnu dobru osvijetljenost cijelog prostora, a posebno umivaonika s ogledalom, pruža mogućnosti diskretnije rasvjete kade kako bi trenuci opuštanja u njoj bili upotpunjeni svjetlosnim efektima.


Dječje sobe trebaju biti dobro i ravnomjerno osvijetljene. Radni stol treba dodatno osvijetliti, npr. zglobnom pomičnom rasvjetom , a pokoja lampa uz krevet ili fotelju za čitanje je također preporučljiva.


Spavaće sobe trebaju imati ugodnu intimnu atmosferu, koja se može postići različito postavljenim lampama u prostoru, a idealno je omogućiti njeno podešavanje iz postelje.


Odgovarajućom rasvjetom u prostoru se stvara atmosfera
Odgovarajućom rasvjetom u prostoru se stvara atmosfera

Rasvjeta dnevnog boravka pruža najviše kreativnih mogućnosti, možete se poigrati efektima koje će stvoriti lampe različitog tipa i oblika te jačine i boje svjetlosti, zatim rasvjetom ugrađenom u strop, pod ili elemente namještaja s direktnim ili indirektnim odsjajem, postizanje efekata s rasvjetom akvarija, staklenih pregrada, svjetlećih panoa u prostoru te poigravanje efektima vanjske rasvjete, koji se doživljvaju i osjećaju i u unutarnjem prostoru.

U svakom slučaju, mogućnosti su bezgranične, a osjećaji koji se pobuđuju opuštajući. Ukoliko niste sami dovoljno vješti ili kreativni, potražite pomoć arhitekata ili specijaliziranih tvrtki, koji će svjetlosnim efektima Vaš prostor učiniti čarobnim...

Preuzeto sa: www.interijernet.hr