Vrijeme za sadnju trajnica

Vrijeme za sadnju trajnica

U trajnice se ubraja većina ukrasnih višegodišnjih vrtnih biljaka, začinske i aromatične biljke, paprati, vodene biljke, ukrasne trave te cvjetnice s lukovicama i gomoljima

Rana jesen idealno je vrijeme za sadnju u vrtu. To je doba sadnje trajnica, voćaka, stabala i grmova. Tlo više nije suho kao ljeti, a još je dovoljno toplo da se posađene biljke brzo ukorijene i pripreme za zimu.

Za sadnju trajnica najprije treba pripremiti tlo. Zemlju treba razrahliti do 30 cm dubine i izvaditi sav korov. Ako će gredica biti veća, dobro je prvo nacrtati plan sadnje. Biljke se uvijek odabiru prema tipu tla i količini sunčeva svjetla koju će dobivati. Naravno, treba voditi brigu i o estetskom kriteriju, tj. da biljke izgledaju lijepo jedna uz drugu. Trajnice najbolje izgledaju u skupinama, manjim ili većim.

Lijepo cvijeće astera može biti bijelo, plavo, ružičasto ili boje maline
Lijepo cvijeće astera može biti bijelo, plavo, ružičasto ili boje maline

Prije sadnje rasporedite biljke u teglicama po gredici kako biste mogli procijeniti koliki je razmak između biljaka potreban. Gredica vam u prvi mah može djelovati rijetko, no neka vas to ne zavara jer za nekoliko godina biljke će narasti i popuniti praznine. Kada napravite konačni raspored, iskopajte jame dvostruko veće od grude korijena, stavite biljke u zemlju, ispunite rupe mješavinom iskopane zemlje i komposta te pažljivo usitnite i zalijte.

Trajnice čine vrlo bogatu i razgranatu skupinu biljaka za vrtove i parkove. To su zeljaste biljke koje na otvorenom prostoru, uz njima odgovarajuće uvjete, žive više godina. Nadzemni izdanci ujesen odumiru, a korijen prezimljuje u tlu, da bi u proljeće pustio nove izdanke.

Vrtlarski pojam trajnice uključuje većinu ukrasnih višegodišnjih biljaka u vrtovima (aster, astilba, pupavica, graničica...), začinske i aromatične biljke (npr. kadulja, metvica, klinčić), paprati, vodene biljke (npr. lopoč), ukrasne trave (primjerice pampas trava, šaš), kao i cvjetnice s lukovicama, podancima i gomoljima.

Klinčić osim što je dobar začin ima i vrlo zanimljiv i lijep cvijet
Klinčić osim što je dobar začin ima i vrlo zanimljiv i lijep cvijet

Ostale skupine vrtnih i parkovnih biljaka su: jednogodišnje cvijeće (mora se sijati i saditi svake godine, cvjeta, napravi sjeme i na kraju sezone ugine); dvogodišnje cvijeće (prve godine napravi lisnu masu, a sljedeće godine procvjeta, napravi sjeme i potom ugine); grmovi (drvenaste biljke, uglavnom niže, bez izrađene podjele na deblo i krošnju) i drveće (s jasno uočljivim i odvojenim stablom i krošnjom). Trajnicama ne pripada ni balkonsko cvijeće, kao ni vrste koje se uzgajaju samo u posebnim uvjetima i prostorima (staklenicima i ostalim zatvorenim prostorima).

UrediSvojDom

Tagovi

Vrt