Pribor za kinesku kuhinju

Pribor za kinesku kuhinju

Kineska je hrana jedna od onih stvari na koje se čovjek u životu veoma lako navikne. Nakon dosta godina entuzijastičnog hranjenja po kineskim restoranima čvrsto sam odlučila da ću i sama proniknuti u tajne te veoma ukusne kuhinje. Nadahnuta prvenstveno Jamiem Oliverom, čiji sam show religiozno gledala svakoga tjedna, bacila sam se na eksperimentiranje, proučavanje kuharica i čitanje članaka po internetu. Ono što sada sa sigurnošću mogu reći je da sa veoma malo čovjek može skuhati izvrsnu kinesku hranu.

Za kuhanje kineske i azijske hrane neki će vam osnovni pribor ipak biti potreban, no nakon što investirate u njega, čovjek se veoma lako može snaći i bez ikakvih dodatnih troškova.


OSNOVNI PRIBOR za kinesku kuhinju


  • WOK

Wok je okrugla posuda za kuhanje koja potječe iz Kine, a njezina se upotreba raširila preko cijele Azije. Tradicionalni wokovi imaju zaobljeno dno i ukoliko se odlučite za kupovinu jednoga od njih, morati ćete također nabaviti i poseban držač kojim se wok učvršćuje iznad plamenika štednjaka. Moderni wokovi imaju ravno dno te se bez problema mogu koristiti u suvremenim kuhinjama. Zbog oblika woka i velike površine za kuhanje, hrana se u njemu kuha brzo i pri visokim temperaturama.

Najčešći materijali za izradu woka su ugljični čelik i lijevano željezo. Wokovi od ugljičnog čelika su lakši te brže reagiraju na promjene temperature, a osim toga su i lako nabavljivi i jeftini – u većim se trgovačkim lancima kao što su Konzum i Mercator mogu nabaviti za stotinjak kuna. Na tržištu se mogu pronaći i wokovi od teflona, no njihovu kupovinu ne bih preporučila. Nastavite čitati kako biste saznali zašto.

Wok je nezamjenjiv kod pripreme azijske hrane. Najbolji je onaj od ljevanog željeza.
Wok je nezamjenjiv kod pripreme azijske hrane. Najbolji je onaj od ljevanog željeza.

Ono što je specifično za hranu spremljenu u woku Kinezi nazivaju Wok hei, a obuhvaća sve od mirisa, okusa i teksture. Takva je hrana obložena hrskavom koricom te podsjeća na jela pečena na roštilju. Kako biste dobili Wok hei vaš ćete wok prije prve upotrebe morati začiniti.

Da biste začinili wok stavite ga iznad jake vatre i u njega ulijte 2-3 jušne žlice suncokretovog ili nekog drugog ulja neutralnog okusa. Uzmite papirnati ručnik koji ste nekoliko puta presavinuli i pomoću drvene kuhače i papirnatog ručnika kružnim pokretima oblažite dno i stranice woka vrućim uljem (pazeći da se pri tome ne opečete) 2 do 3 minute.

Na vašem će se woku stvoriti tanak sloj patine koji nipošto nemojte ribati, strugati ili pokušavati odstraniti agresivnim sredstvima za čišćenje. Upravo je ta patina ono što daje Wok hei. Nakon upotrebe wok je dovoljno prebrisati papirnatim ručnikom ili kratko oprati pod mlazom vode i nakon toga prebrisati suhom krpom. Svako novo kuhanje u woku samo će ga dodatno začiniti. Teflonski se wokovi ne mogu začiniti i zbog toga ne mogu dati Wok hei okus vašoj hrani.


  • DRVENI PRIBOR ZA KUHANJE

Kako se vaš wok ne bi oštetio, bilo bi dobro da nabavite drvenu lopaticu i drvenu hvataljku. Par kineskih štapića također će vam biti korisni za hvatanje i okretanje komadića hrane u woku prilikom prženja ili pečenja.

Sitni pribor kao zdjelice, štapići, drveni pribor i široki noževi nisu neophodni, ali su praktični
Sitni pribor kao zdjelice, štapići, drveni pribor i široki noževi nisu neophodni, ali su praktični

  • OŠTAR NOŽ

Kineska kuhinja zahtjeva puno sjeckanja i rezanja hrane, a oštar će vam nož u tome biti od nezamjenjive pomoći. Odlična je opcija ako ste u prilici nabaviti i kineski kuharski nož koji ima oblik sjekirice. Sjekirica se u kineskoj kuhinji osim za rezanje koristi i za gnječenje češnjaka (pomoću stranica) i smekšavanje mesa koje se udara tupom stranom (suprotnom od oštrice). Osim toga, sjekirica vam može poslužiti i za rezanje kostiju prilikom pripreme mesa.


DODATNI PRIBOR


  • POKLOPAC ZA WOK

Poklopac će vam dobro doći za kuhanje juha, temeljaca i ostalih stvari za koje je potrebno duže krčkanje na laganoj vatri. On je također potreban kako biste u vašem woku mogli kuhati na pari.


  • POSUDA OD BAMBUSA ZA KUHANJE NA PARI

U azijskoj se kuhinji za kuhanje na pari koristi tradicionalna posuda od bambusa koja se stavlja u wok napunjen kipućom vodom. Prednost takve posude je da se na bazu slažu „katovi“ te se tako veoma lako mogu odvojiti različite namirnice, uz minimalnu količinu prljavog suđa. Zbog posebnog načina izrade, para slobodno cirkulira unutar posude od bambusa.

Set posuda od bambusa za kuhanje na pari
Set posuda od bambusa za kuhanje na pari

Naravno, bilo kakav drugi način kuhanja na pari također je izvrsna zamjena za ovakvu posudu, a sve su raširenija i električna kuhala na paru.


  • KINESKI ŠTAPIĆI I ZDJELICA

Kineska se hrana tradicionalno jede sa štapićima i to tako da se zdjelica sa rižom prinese ustima, te se uz pomoć štapića transportira direktno u usta. Hrana se prije serviranja uvijek reže na komade veličine zalogaja, ukoliko se kuhala u većim komadima. Štapići se proizvode od različitih materijala kao što su bambus, drvo, porculan, metal, slonovača, pa čak i kosti. Ako nikako ne uspijevate ovladati tehnikom držanja štapića, pokušajte pogledati ovaj kratki video.


  • KUHALO ZA RIŽU

Pošto je riža najčešći prilog u kineskoj kuhinji, ako niste nimalo vični kuhanju riže na štednjaku razmislite o kupnji električnog kuhala za rižu kao što je ovo.


Za UrediSvojDom napisala: Martina Jurak

.