Osvježite sobu preko vikenda

Osvježite sobu preko vikenda

Već duže vrijeme želite preurediti i osvježiti dnevnu sobu, ali stalno to odgađate u uvjerenju kako nemate dovoljno vremena, a ni novaca. Ne brinite, uz malo racionalnosti, znanja, savjeta i nešto novaca možete to učiniti preko vikenda. Da, da, dobro ste čuli, za samo jedan vikend možete u potpunosti preurediti i osvježiti dnevnu sobu.


Riješite se suvišnih stvari


Prvi zadatak je utvrditi da li je potrebno bojanje sobe, ako da, onda odlučite koju boju ćete kupiti i osigurajte dovoljnu količinu. Ako ne želite bojati, možete zidove oblijepiti tapetama. 
Slijedeći korak je mnogima najteži dio, a to je da se riješimo raznih nepotrebnih stvari i sitnica za koje smo emotivno vezani, ali samo hrabro, saberite se i postavite sami sebi pitanje: što mi je od svega ovoga stvarno potrebno? Kada to riješite, slobodno bacite ili poklonite sve nepotrebne predmete. Za one koje ipak ne želite baciti, pronađite mjesto u kakvoj prikladnoj kutiji koju ćete pospremiti u podrum ili garažu. Iznenadit ćete se koliko vam se otvorilo novog prostora i kako soba diše potpuno novim životom.


Ne stvarajte gužvu


Općenito se držite pravila i sobu ne pretrpavajte namještajem, jer ćete imati osjećaj kao da se nalazite u salonu namještaja. Garnituru za sjedenje ne okrećite leđima prema ulaznim vratima sobe jer ćete narušiti komunikaciju među ukućanima. Ako ne kupujete novu garnituru za sjedenje onda kupite presvlake za postojeću i dodatno ju ukrasite s nekoliko praktičnih i veselih jastučića.


Ako je soba manjih dimenzija, kombinirajte svijetlije boje sa nekoliko ogledala kako bi vizualno povećali prostoriju. Inače pri odabiru boje pripazite da odaberete kakvu opuštajuću pastelnu boju, a koja će biti u skladu s bojom namještaja, tepiha i zavjesa. Pri ukrašavanju zidova slikama, pazite da ne pretjerate jer možete izazvati i kontra učinak. Pokušajte u prostoriji stvoriti točku interesa ili više njih. O ovoj tematici saznajte više u našem članku "Dnevni boravak - kreirajte točku interesa"

Prozore osvježite novim zavjesama, a po mogućnosti nabavite dva "kompleta", laganiji ljetni i tamniji i teži zimski. Ako na zidovima nemate zidne lampe možda je ovo idealna prilika da ih ugradite ili nabavite jednu veću podnu halogenu lampu s regulatorom intenziteta svjetla.

Pretpostavimo da je vaša soba površine 20-ak m2 i da je potrebno bojanje zidova. Ako su zidovi održavani onda neće biti potrebno gletanje već samo eventualno izravnavanje pojedinih pukotina i neravnina sa “glet” masom. Za navedenu kvadraturu potrebno je i cca 25 l boje za dva premaza. U tom slučaju cijena cijelog "vikend" preuređenja ne bi smjela biti veća od nekoliko tisuća kuna.


Troškovnik:


- Boja 2 x 15l – 250 kn


- Glet masa 2kg – 10 kn


- Valjak – 25 kn

- 
Kist 3 kom. – 20 kn

- 
Presvlake za trosjed – od 800 kn

- 
Podna lampa – 0d 200 kn

- 
Zavjese – od 200 kn

- 
Ogledalo – od 150 kn


- Slika (reprodukcija) – od 150 kn

- Jastučići – od 50 kn

- 
Police – od 100 kn

- 
Tepih – od 350 kn

- Ukupno: 2.355 kn


(uz više truda možete proći još jeftinije, a naravno i osjetno skuplje, ovisno o vašim mogućnostima i afinitetima)

UrediSvojDom