Čisti zrak u kući

Čisti zrak u kući

Pročistači zraka

Kvalitetno iako nešto skuplje rješenje poboljšanja kvalitete zraka je uz pomoć modernih uređaja koji koriste filtere i ionizatore za pročišćavanje zraka. Jedni od takvih su i pročistači zraka Heaven Fresh koji ioniziranjem zraka, proizvode optimalnu količinu negativnih iona od minimalno 1.000.000 po cm 3 zraka.
Pomoću negativnih iona i ozona (aktivnog kisika O3), vrlo kvalitetno pročišćuju zrak od raznih zagađivala kao što su: prašina, dim cigareta, pelud, razni mirisi i plinovi, formaldehidi, gljivice, bakterije, virusi te brojna druga. Pritom je količina ozona u strogo dozvoljenim granicama i ne prelazi 0,05 ppm pri neprekidnom radu.

Zatvorena vrata i prozori nisu garancija čistog zraka u kući ili stanu. Zrak unutar zidova kuće često je koncentrat tvari štetnih za zdravlje zbog brojnih otrovnih tvari koje isparavaju u unutrašnjosti kuće, a da toga nismo ni svjesni. Istraživanjima je utvrđeno da je zrak u zatvorenim prostorima i do 10 puta zagađeniji od vanjskog zraka!


Što nam onečišćuje zrak u kući?

Jedna od najštetnijih tvari koja kruži unutar naših zidova i štetno djeluje na kvalitetu zraka koji udišemo jest benzen. To je otapalo koje se nalazi u velikom broju proizvoda koji nas okružuju. Ima ga u plastičnim predmetima, lakovima i bojama...

Vrlo je opasan pa čak i u niskim koncetracijama štetno djeluje na organizam i može prouzročiti glavobolje, umor, probleme s cirkulacijom...

Još jedan opasan spoj je formaldehid, plin koji se oslobađa iz namještaja i ljepila. On nadražuje dišne putove kao i sluznice nosa, grla i očiju. Velike koncentracije formaldehida mogu izazvati napadaje astme.

Osim ovih, postoji još cijeli niz tvari koje na nas štetno djeluju, a koje svakodnevno udišemo ni ne znajući. To su spojevi toulena, trikloretilena, ugljičnog monoksida i mnogih drugih.

Na žalost, većina predmeta kojima smo okruženi "isijavaju" takvim negativnim tvarima.

Pročistači zraka serije Heaven Fresh gdje postoji i model za upotrebu u automobilu
Pročistači zraka serije Heaven Fresh gdje postoji i model za upotrebu u automobilu

Kako smanjiti opasnost štenog zraka?

Treba izbjegavati ili smanjiti na najmanju moguću mjeru izloženost primarnim izvorima zagađenja: lakovima, bojama i Ijepilima sintetičkog podrijetla. treba izbjegavati namještaj od strugotina (iverice) i šperploče, kao i pretjeranu upotrebu sredstava za čišćenje.

Najjednostavniji način za poboljšanje kvalitete zraka u kući je redovito zračenje prostorije u kojoj boravimo, što češće to bollje. Naravno, obzirom da je i vanjski zrak uvelike zagađen, treba imati dozu umjerenosti.


Jedno od najjednostavnijih, najjeftinijih i najkvalitetnijih rješenja je da se okružite biljkama
Jedno od najjednostavnijih, najjeftinijih i najkvalitetnijih rješenja je da se okružite biljkama

Biljke za čisti zrak

Mnogobrojnim istraživanjima dokazano je da biIjke dijeluju kao pročistači zraka uz pomoć fotosinteze, procesa kojim biljke upijaju i otpuštaju tvari preko lišća. Biljke upijaju ugljični monoksid i ostale štetne tvari, a oslobađaju kisik. Ciklus se stalno vrti u naprekidni krug, čime se osigurava čisti zrak. Zadovoljavajuće čist zrak može proizvesti već samo jedna biljka na 10-ak m2 prostora.

Utvrđeno je kako nemaju sve biljke jednaku sposobnost pročišćavanja zraka. Tako je na primjer bršljan u stanju ukloniti 90 posto benzena prisutnog u 1 m3 zraka u roku četiri sata, a za aloe veru je utvrđeno da dobro uklanja formaldehid.

Od poznatih "pročistača" zraka tu su još i dracena, filadendron, fikus...