Upotreba filtera na objektivima

Upotreba filtera na objektivima

Na objektiv možete staviti doslovce stotine različitih filtara da biste popravili neki nedostatak (primjerice, da biste snimili nešto što fotoaparat ne može dobro eksponirati) ili da biste postigli određeni efekt, ali ja koristim samo tri filtra i jedan od njih zapravo ne koristim kao filtar (uskoro više o tome). Riječ je o sljedećim filtrima:


Filtar neutralne gustoće

Taj je filtar ponajprije namijenjen snimanju pejzaža, a rješava problem do kojeg dolazi kada namjestite ekspoziciju za prednji plan pejzažne fotografije, a nebo na fotografiji izgleda posve "isprano". Kada ga stavite na objektiv, taj će filtar potamniti samo nebo, koje će na fotografiji izgledati dobro baš kao i ostatak prizora.


Kružni polarizirajući filtar

Još jedan filtar za snimanje pejzaža, koji bi trebao imati svaki fotograf koji snima pejzaže. Premda je namijenjen ublažavanju odraza, primjerice na jezerima i rijekama, što čini savršeno, većina fotografa koristi ga za potamnjivanje neba. To je usporedivo s postavljanjem sunčanih naočala na objektiv. Sve izgleda manje blještavo.


UV filtar

Ti filtri zapravo štite objektiv od UV zraka, ali svi ih koristimo da bismo objektiv zaštitili od ogrebotina. Kada ga stavite na objektiv, taj se filtar nalazi između objektiva i bilo čega što bi ga moglo ogrebati (ili još gore - razbiti). Ti su filtri vrlo jeftini. Kada se jedan razbije ili izgrebe, samo ga zamijenite. A ako ogrebete objektiv, to si nikad nećete oprostiti. Ja koristim UV filtar na svim svojim objektivima.


Ovaj i još mnogo, mnogo drugih savjeta možete saznati ako nabavite knjigu Nova digitalna fotografija, autora Scotta Kelbya u izdanju MIŠ, Zagreb.