Kako čuvati ljekovito bilje

Kako čuvati ljekovito bilje

Uobičajeni način čuvanja onoga što ste skupili je sušenje. Korijenje i stabljike treba oprati i narezati prije sušenja; kasnije će to biti gotovo nemoguće. Nemojte prati listove i cvjetove jer će vlaga izazvati stvaranje plijesni. Otresite prašinu ili kukce.

Cilj je što brže, ali i što pažIjivije, osušiti bilje. Sušenje na direktnoj sunčevoj svjetlosti previše je grubo za većinu biljaka, osobito za one koje imaju visok postotak hlapivih ulja. Idealno mjesto u većini kućanstava je rešetkasta polica u prozračnom ormariću; bilje raširite na komad papira i ostavite vrata otvorena da bi zrak mogao cirkulirati. Najgore što možete učiniti vjerojatno je objesiti bilje u dekorativnim kiticama iznad štednjaka.

Privlače masnoću, prašinu i kukce, komadići otpadaju, a bilje je na milost i nemilost sunčevoj svjetlosti i toplini.

Može uvjeriti vaše susjede da ste iscjelitelj, ali neće baš pomoći vašim pacijentima.

Sušenje bi trebalo biti gotovo za dva do tri dana. Ako su dobro osušeni, listovi i cvjetovi bit će hrskavi i smrvit će se na dodir, ali bi nljihova boja trebala biti jarka, a njihov miris, ako ga imaju, svjež i jak.


Gdje čuvati ljekovito bilje

I u ovom je slučaju najgora, najljepša opcija. Bilje zatvoreno u prozirnim staklenkama što ih držite kraj štednjaka ili na prozorskoj dasci uskoro će postati beskorisno za sve osim za obogaćivanje komposta. Premda je sušeno, još uvijek sadrži određenu količinu vode, te će se u čvrsto zatvorenom spremniku razvijati kondenzacija i plijesan. Najbolje će izdržati u običnim smeđim papirnatim vrećicama - s natpisom na kojem će pisati naziv blljke, dio biljke i datum - spremljenim na hladnomu mjestu, podalje izravne sunčeve svjetlosti. Ako ih tako čuvate, trebale bi izdržati najmanje godinu dana.


Kako čuvati ljekovito bilje

Preuzeto iz knjige "Ljekovito bilje" u izdanju Veble commerce, Zagreb. Knjigu možete kupiti ako posjetite Veble online knjižaru ili pravu knjižaru Veble, 10000 Zagreb, Vlaška 7, Tel: ++385 (0)1 481 88 20.