Čišćenje i pranje kristalnih čaša

Čišćenje i pranje kristalnih čaša

Ako niste u mogućnosti kristalne čaše oprati odmah nakon upotrebe, namočite ih položene u toplu vodu. Čaše operite posebno u čistoj vodi mekanom četkom, a ako na njima ima rezbarenih i reljefnih ukrasa, očistite ih mekanom četkicom za zube. Nakon toga čaše isperite u čistoj vrućoj vodi i preokrenute položite na rešetku ili čistu krpu. nakon sušenja ih ispolirajte lanenom krpom.


Čišćenje mrlja na čašama

Ako su čaše mutne ili zamrljane, napunite ih otopinom vode i dvije žlice čajne žlice salmijaka te ostavite da se odmače preko noći. Drugi dan sve isperite i isplahnite čistom toplom vodom i osušite.

Jako zamrljana čaša može se oprati otopinom jedne šalice sode u dvije litre tople vode, ali se čaša nakon toga mora temeljito isprati.

Ako su se na kristalnoj boci pojavili rubovi ili mrlje od alkohola, uklonite ih uz pomoć octa, vode i riže. Napunite bocu do pola s vodom i octom, a onda uspite šaku sirove riže. Sve dobro protresite dok riža ne sastruže mrlje. Nakon toga isperite čistom vodom i posušite.

Kristalne vaze često znaju imati naslage kamenca kojeg ćete ukloniti tako da vazu namočite u otopinu vode i octa i ostavite neko vrijeme. Za tvrdokornije naslage možete si pomoći četkicom za zube.


Spremanje čaša

Poznato je da se čaše spremaju uspravno, kako se ne bi oštetili rubovi. ali manje je poznato da se ne smiju naći u blizini izrazito mirisnih tvari jer će "poprimiti" taj miris. Prije upotrebe kristalne čaše ispolirajte čistom lanenom krpom kako bi dobile dodatni sjaj.