Terakota - tegle koje cvijeće voli

Terakota - tegle koje cvijeće voli

MRLJE NA TEGLAMA

Bijele mrlje od kamenca i soli iz mineralnih gnojiva često se znaju pojavljivati na teglama koje će tako učinit neuglednima. Razlog je u vodi koja prilikom isparavanja ostavlja naslage soli i kamenca.
Uspješno ćemo ih očistiti octom i četkicom za zube.

Terakota je najpoznatiji materijal iz kojeg se izrađuju tegle i lonci za cvijeće i svojim osobitim šarmom vrijedan su ukras svih terasa, vrtova ili balkona.

Najveća prednost terakote je u tome što je prikladna za sve biljke, od onih najmanjih do najvećih. Tako u visoke terakotne tegle možete posaditi neke cvjetnice, npr. ivančice, koje će obzirom na svoju visinu djelovati vrlo elegantno, a ako sadite niske biljke onda izaberite niže i šire tegle.

I ruže možete posaditi u terakotne tegle, ali za njih odaberite niže i šire posude, a za sadnju zimzelenih biljaka nabavite jednostavne tegle, bez ukrasa jer će u njima najviše doći do izražaja.

Bijele mrlje vrlo su česte na glinenim teglama. Nekome se to sviđa jer daje dodatni šarm
Bijele mrlje vrlo su česte na glinenim teglama. Nekome se to sviđa jer daje dodatni šarm

Savjet za kupnju tegle od terakote

Kod kupovine terakotnih posuda vodite računa da tegle nemaju nikakve oštre rubove zato jer se oni lako mogu otkrhnuti. Kvalitetnu glinenu teglu provjerit ćemo i po zvuku. Kad kuckamo po tegli mora se čuti zvonki i ravnomjerni zvuk.

Postoje tegle koje smiju prezimiti bez posljedica i one kojima to nije preporučljivo. Stvar je u tome da one koje su otporne na smrzavanje imaju vrlo malo pora i ne upijaju vodu jer voda je ta koja se smrzava uslijed čega dolazi do pucanja tegle.

Ako biljke ne namjeravate držati cijelu zimu na otvorenom onda nema potrebe kupovati takve tegle jer su skuplje od običnih.

Tegle od gline mogu biti najrazličitijih oblika i veličina
Tegle od gline mogu biti najrazličitijih oblika i veličina

I oblik lonca ima ulogu kod smrzavanja. Tegle koje se sužavaju prema rubu mogu puknuti ako se zemlja ili voda u njima smrznu. Zbog toga takve posude treba pospremiti u zatvoreni prostor ili ih isprazniti i okrenuti naopako.

Važan detalj kod nabavke tegli je i rupica za otjecanje viška vode koja mora biti dovoljno velika i prohodna, a ako je veća tegla onda mora imati više rupica.

Glinene tegle nisu baš otporne na udarce zato pazite!
Glinene tegle nisu baš otporne na udarce zato pazite!

Tagovi

Vrt