Kako snimiti fotografije kao profesionalac?

Kako snimiti fotografije kao profesionalac?

Kad gledate razne magazine, revije, plakate i slično, uvijek se pitate kako su ti ljudi uspjeli snimiti tako fantastične fotografije, a vama to nikad ili rijetko polazi za rukom? Odgovor se krije, osim naravno u skupoj tehnologiji i velikom broju trikova tj. znanju i vještini fotografa.

Evo samo par zanimljivih trikova koje upotrebljavaju profesionalni fotografi.


Kako snimati šume

Želite sjajan savjet kako snimati šumske prizore? Nemojte snimiti tlo.Takoje, tlo u šumi obično je nevjerojatno neuredno (prekriveno suhim granama, lišćem i raznim drugim smećem) i zato na mnogim profesionalnim fotografijama šume nema tla - ono umanjuje jepotu drveća. Dakle, to je sva mudrost - kadrirajte snimku tako da tlo nije u kadru i dobit ćete bolju fotografiju šume. Ako tlo izgleda dobro, slobodno ga snimite, a ako je ružno, znate kako spasiti snimku. Dat ću vam još jedan savjet vezan uz snimanje šuma: oblačni dani su odlični za snimanje šuma jer je teško dobiti dobru snimku šume uz jako sunce. No, oostoji iznimka tog pravila: ako u šumi ima "atmosfere" (magle ili izmaglice) za sunčanog dana, sunčeve zrake koje se probijaju kroz maglu mogu biti spektakuiarne.


Kako snimati vodopade

Želite dobiti baršunasti vodopad ill potok kao na profesionalnim fotografijama? Tajna je u tome da ostavite zatvarač otvoren (barem sekundu, dvije) tako da voda teče dok sve ostalo (stijene i drveće oko vodopada ili potoka) ostaje nepomično. Evo što trebate učiniti:

Na fotoaparatu aktivirajte režim prioriteta zatvarača (slovo S 1 Tv na kotačiću za odabir režima), a zatim namjestite brzinu zatvarača na 1 ili 2 sekunde. Čak i ako snimate za oblačnog dana, zatvarač otvoren nekoliko sekundi propustit će previše svjetla i dobit ćete potpuno bijelu fotografiju. Zato profesionalci učine jednu od ove dvije stvari:

(1) snimaju vodopad prije izlaska ili nakon zalaska sunca, kada ima puno manje svjetlosti ili

(2) koriste stop-down filtar.Toje posebni zatamnjujući filtar koji se pričvršćuje na objektiv i koji je toliko taman da gotovo u potpunosti onemogućuje ulazak svjetiosti u fotoaparat.

Mekane obrise vodopada možete vrlo jednostavno snimiti slijedeći par savjeta
Mekane obrise vodopada možete vrlo jednostavno snimiti slijedeći par savjeta

Tako možete ostaviti zatvarač otvoren nekoliko sekundi. Filtar propušta tako malo svjetlosti da fotografija neće biti uništena, a vi ćete dobiti dobro eksponiranu fotografiju s mnogo prekrasne baršunaste vode. Ako bez stop-down filtra naiđete na vodopad ili potok koji se nalazi duboko u šumi (u dubokoj hladovini), aktivirajte režim prioriteta blende, a zatim namjestite blendu na najveći broj koji vaš objektiv dopušta (vjerojatno f/22 ili f/36).

Tako će zatvarač ostati otvoren dulje nego obično (ali to je u redu, vi ste u dubokoj hladovini, zar ne?) i dobit ćete vodu baršunastog izgleda.

Savjet uz snimanje vodopada

Ako snimate vodopad, a nemate stop-down fittar, umjesto njega na objektiv možete pokušati staviti polarizacijski fittar. Polarizacijski filtar čini dvije stvari:

(1 ) on uklanja odsjaje na vodopadu i stijenama i

(2) budući da blokira svjetlost, s njime možete koristiti dulje ekspozicije nego bez njega. Usto, budući da manje brzine zatvarača naglašavaju efekt baršunaste vode, iskušajte nekoliko različitih brzina zatvarača (4 sekunde, 10 sekundi itd.) i pogledajte koja daje najbo[ji rezultat.


Kako snimiti portret u zalazak sunca

Svi mi želimo snimati portrete u zalazak sunca jer nebo tada izgleda tako veličanstveno. No, problem obično predstavija to što:

(a) osoba koju snimate na fotografiji ispadne kao silueta jer je zalazak sunca iza nje ili

(b) koristite bljeskalicu i osoba koju snimate na fotografiji izgleda "isprano"

Portret u zalasku sunca jedna je od najtraženijih fotografija
Portret u zalasku sunca jedna je od najtraženijih fotografija

Evo kako dobiti sjajne portrete u zalazak sunca:

Najprije isključite bljeskalicu i usmjerite fotoaparat prema nebu. Zatim pritisnite okidač napola da biste namjestili ekspoziciju za snimanje neba, a zatim uz još uvljek napola pritisnut okidač alternativno možete uključiti zaključati ekspoziciju na fotoaparatu) usmjerite fotoaparat prema osobi koju snimate, ali ovaj put uključite bljeskalicu i osvijetlite osobu koju snimate svjetlošću bljeskalice.Tako će osoba koja snimate biti osvijetljena, a nebo iza nje će izgledati sjajno.To je stari trik, ali još uvijek se koristi jer je vrlo učinkovit.


Ove i još mnogo, mnogo drugih trikova i savjeta možete saznati ako nabavite knjigu o digitalnoj fotografiji, autora Scotta Kelbya u izdanju MIŠ, Zagreb.

Kako snimiti fotografije kao profesionalac?