Bojanje zidova - VENECIJANSKO GIPSANJE

Bojanje zidova - VENECIJANSKO GIPSANJE

Ima izgled starih, derutnih zidova koji se mogu naći u Italiji. Ovo elegantno finiširanje često izrađuju majstori na zidove ekskluzivnih trgovina i restorana zbog njegove arhitektonske zanimljivosti i izdržIjivosti. Možete kupiti gips u boji u trgovini, uz odgovarajuće alate za finiširanje. Proces nanošenja gipsa u tri faze je zahvalan te se može jednostavno naučiti.

Venecilanski gips je dostupan u ograničenoj količini boja, obično u zemljanim, izblijedjelim, ispranim nijansama. Vjerujte kartici boja kad birate nijansu venecijanskog gipsa. Razliku od vlažne boje, koja može biti nekoliko nijansi svjettija od boje koja stoji na kartici, vlažni venecijanski gips je oko 40% tamniji od boje koja se nalazi na kartici. Prava boja će se pojaviti kada se gips osuši.

Veneciianski gips je trajni način finiširania. Vlažni gips se može ostrugati sa zida ako niste zadovoljni sa rezultatima, no nakon što se osuši, vrlo se teško uklanja.


Pripremite zidove za bojenje

1. Zaštitite područje oko zidova pomoću pik trake i krpe za zaštitu od kapanja i mrlja. Nanesite osnovni premaz i ostavite ga da se potpuno osuši.

2. Navucite gumene rukavice. Nanesite prvi, tanki sloj gipsa na dio zida koristeći malu zidarsku žlicu. Pomoću velike žlice poravnajte gips. Pustite da se gips u cijelosti osuši.

Faze rada bojenja zidova tehnikom Venecijansko gipsanje
Faze rada bojenja zidova tehnikom Venecijansko gipsanje

3. Nanesite drugi, tanki sloj gipsa, koristeći malu žlicu i radeći širokim križnim pokretima. Zidovi bi trebali izgledati kao da imaju posebnu teksturu. Ostavite da se i drugi sloj gipsa u potpunosti osuši.

4. Nanesite treći i završni tanki sloj gipsa na površinu zida koristeći veliku žlicu, ravnajući ga preko drugog sloja. Pustite da se treći sloj gipsa u potpunosti osuši.

5. Vrlo blago zid obradite brusnim papirom pokretima gore-dolje, koristeći brusnu spužvu i brusni papir granulacije 220. Potom gornji sloj gipsa obradite brusnim papirom granulacije 220 kako biste ga lagano ispolirali.

6. Obrišite prašinu sa gipsa, koristeći lagano navlaženu krpu.


Potrebni materijali i alati:

  • samoljepljiva pik traka
  • krpe za sprječavanje kapanja i mrlja
  • velika zidarska žlica
  • mala zidarska žlica
  • gumene rukavice
  • brusna spužva granulacije 220 i 400
  • primarna boja iste boje kao i gips
  • venecijanski gips
  • čiste krpe

50 ideja za bojanje zidova

Ostalih 49 načina bojenja zidova možete pročitati u knjizi - 50 ideja za bojenje zidova