Spriječite ubode insekata domaćim pripravcima

Spriječite ubode insekata domaćim pripravcima

Ljetni mjeseci su na žalost period kada insekti postaju najnaporniji i vrlo često nas grizu i bodu. Kako bi ih odbili od sebe, kupujemo različita sredstva namjenjena upravo tome i trošimo poprilične novce. Vrlo učinkovite, a gotovo besplatne pripravke protiv dosadnih insekata možete i sami prirediti u kućnoj radinosti. Evo samo nekih.


Češnjak

Ako planirate izlet u prirodu, par dana ranije jedite češnjak. Poznato je da su insekti osjetljivi na miris češnjaka koji isparava kroz ljudsku kožu pa će vas ostaviti na miru.


Jabučni ocat

Stari, narodni recept za obranu od komaraca i općenito insekata je svakodnevno pijenje tri žlice jabučnog octa. Isto kao i kod češnjaka, ocat se isparava kroz našu kožu, a insektima ima neugodan miris.


Mlijeko

Mješavina mlijeka, vode i soli idealna je za ublažavanje opeklina od sunca i uboda insekata. Malo mješavine utrljajte na mjesto uboda komarca ili opeklinu od sunca, a enzimi iz mlijeka će neutralizirati otrov insekata.


Maslinovo ulje

Ako u vrtu imate mjesta s vodom za ptice ili kućne ljubimce, to je idealno mjesto za razvoj komaraca. Da bi ih odbili od vašeg prostora s vodom, dodajte u nju par kapi maslinovog ulja.


Limun

Limun za komarce ima vrlo neugodan miris. Naribajte malo korice u mlijeko za tijelo ili losion i njime premažite izložene dijelove tijela. Vama će ugodno mirisati, ali ne i komarcima.


Vanilija

Većina mirisa koji se sviđa ljudima nije baš omiljen kod insekata. Tako je i s vanilijom. Pomiješajte par kapi ekstrakta vanilije s vodom i pošpricajte ili premažite otkrivene dijelove tijela.