Prije preuređenja stana

Prije preuređenja stana

Konačno ste kupili svoj novi stan, ili ste ga naslijedili ili već imate stan i spremate se na (pre)uređenje. Da bi si olakšali uređenja stana, i u konačnici dobili životni prostor koji će zadovoljiti sve vaše zahtjeve, dajemo vam pregled nekoliko jednostavnih pravila:

DA: prije nego što počnete preuređivati, dogovorite se sa svim ukućanima o njihovim željama te pronađite zajedničko rješenje koje bi u kasnijoj obradi trebalo dovesti do sklada svih ukućana i prostora u kojem žive.


DA: odredite sredstva kojim ćete moći raspolagati za potrebe uređenja da li cijelog stana ili samo jedne prostorije, ovisi što radite. U skladu sa mogućim sredstvima odredite listu onoga što imate, što bi vam trebalo i što bi željeli.


NE: ne natrpavajte sobe nepotrebnim namještajem. Birajte “univerzalne” komade namještaja koje možete seliti iz jedne u drugu sobu bez obzira na namjenu, a da ono uvijek izgleda dobro. Npr. manju komodu koja će dobro izgledati i u dnevnoj sobi i spavaćoj sobi, a može poslužiti i u predsoblju.

Uređenje prostora može se postići i s vrlo malim promjenama
Uređenje prostora može se postići i s vrlo malim promjenama

DA: unesite u svoj stan jedinstveni stil. Mnogo puta se to postiže detaljima koji se nalaze svuda oko nas i uopće ne moraju biti skupi, naprotiv mnogi od njih su besplatni, a možete ih naći u podrumu, bakinoj kući na selu, šumi itd.


DA: uredite svoj “kutak za mir” u kojem ćete se osjećati ugodno i u kojem ćete se nakon napornog radnog dana u samo nekoliko minuta fizički i psihički odmoriti. Idealno bi bilo postaviti udobnu fotelju – ljuljačku, ali može biti i bilo koja druga vrsta sjedalice. Osigurajte i ugodnu rasvjetu, knjigu ili slušalice sa MP3-com i to je to…


DA: sav nepotreban namještaj izbacite bez grižnje savjesti, a što je još bolje, prodajte ga preko oglasnika ili weba i od dobivenih novaca priuštite si ono što stvarno želite ili što vam je neophodno ili ga jednostavno poklonite nekome kome stvarno treba.


NE: ne dozvolite da vam glavobolju pri uređenju prostora zadaju instalacije struje, vode, telefona ili nečeg drugog. Ako ste odlučili određeni komad namještaja postaviti na određeni prostor, a baš se tamo nalazi utičnica, nema veze, nabavite produžni kabel i postavite namještaj baš tamo gdje ste i planirali.

I zapamtite, ključ uspješnog uređenja može ponekad biti i u tome da se nešto makne, a ne samo dodaje.


UrediSvojDom