Fotelja, mjesto za pravi odmor

Fotelja, mjesto za pravi odmor

Izbor fotelje

Najvažnije je da vam noge dodiruju pod i da vam je tom prilikom udobno. Koljena u tom položaju moraju biti u visini bokova. Ako su vam koljena iznad bokova ili vam noge vise, krajnji rezultat će s vremenom biti bolna leđa.
Prije kupnje obavezno isprobajte i to nekoliko minuta. Mijenjajte položaje i zamislite kako bi doma sjedili. Ako se u svim položajima osjećate ugodno i udobno, to je to.

Ako ste mislili da je fotelja, fotelja, e pa nije! Njena povijest je poprilično duga, ali da se ne vraćamo unatrag, predstaviti ćemo vam 10 najčešćih tipova i oblika fotelja. Prema izgledu, funkciji i udobnosti izaberite svoju omiljenu fotelju, a naše komentare ne uzimajte zdravo za gotovo jer svaki čovjek ima svoje mišljenje.


Fotelja s bočnim krilcima (Wing back)

Ova fotelja dolazi s tradicionalno visoko uzdignutim naslonom za leđa, udobnim sjedalom, naslonom za ruke i bočnim krilima u razini glave. Postavlja se na čvrste noge.

Karakteristika: vrlo udobna fotelja u kombinaciji s dodatnim jastučićem, pogodna za kraći poslijepodnevni drijemež :-)

Fotelja s krilcima  sve se rijeđe viđa u trgovinama
Fotelja s krilcima sve se rijeđe viđa u trgovinama

Fotelja sa zaobljenim naslonom za ruke (Scroll arm)

Fotelja popularnog oblika s niskim, zakrivljenim naslonom za ruke. Bogato je tapecirana ili dodatno ojastučena, sa ili bez nogu. Visina naslona za leđa može varirati od modela do modela.

Karakteristika: fotelja iz koje se udobno gleda TV program ili čita kakvo napeto štivo

Ovo je možda najklasičniji oblik i prva asocijacija kad pomislimo na fotelju
Ovo je možda najklasičniji oblik i prva asocijacija kad pomislimo na fotelju

Fotelja "Hotel"

Jednostavna, zaobljena, valovitog oblika koristila se često u hotelskim predvorjima 1930-ih godina. Tapecirano sjedalo i nagnuti naslon prema natrag s podstavljenim rukama i ravnim nogama odlike su ovog modela.

Karakteristika: to što je najčešće u hotelskim predvorjima ne znači da ne može biti i u sobi, ali nije baš za dugotrajnije sjedenje

3angle je moderna verzija ovog tipa fotelje, a djelo je domaćih dizajnera iz Kvadre
3angle je moderna verzija ovog tipa fotelje, a djelo je domaćih dizajnera iz Kvadre

Fotelja "Tuxedo"

Ova fotelja karakteristična je po naslonima za ruke koji su u istoj visini s naslonom za leđa. Krase ju jednostavne, oštre linije. Može biti na visokim nogama ili spuštena na male, niske noge. Čest je izbor u poslovnim prostorima.

Karakteristika: udobna, ali zbog niskog naslona ne dozvoljava opuštanje tako da nije pogodna za dugotrajnije izležavanje

Fotelja, mjesto za pravi odmor

Drvena fotelja (Accent wood)

Tapecirano sjedalo i naslon za leđa uokvireni su ogoljenim drvenim naslonom za ruke. Kod modernih verzija ove fotelje, nasloni za ruke su spojeni u jednu cjelinu.

Karakteristika: ova fotelja bi čak mogla proći pod raskošniju stolicu. Udobno, ali samo za kraće razgovoe ili pak za kraće čitanje.

Fotelja, mjesto za pravi odmor

Fotelja u obliku kade (Tub)

Duboki model fotelje, s tapeciranim sjedalom i naslonom za ruke koji se ukoso proteže prema leđima u obliku neprekinute krivulje. Ima drvene ravne noge, a ponekad se zna presvući haljinicom (presvlakom).

Karakteristika: isto kao i Tuxedo, zbog niskog naslona ne dozvoljava opuštanje pa nije pogodna za dugotrajnije odmaranje.

Lagane i jednostavne fotelje, čest gost u poslovnim prostorima
Lagane i jednostavne fotelje, čest gost u poslovnim prostorima

Fotelja "Howard"

Zakrivljeni, tapecirani naslon za leđa i bogato punjena sjedala te zaobljeni nasloni za ruke koji su nešto kraći od sjedala prepoznatljiva su značajka ove fotelje. Najčešće je postavljena na drvene noge, ali često zna biti i na kotačićima.

Karakteristika: udobna fotelja idealna za "ubiti oko" nakon ručka ili za opremanje omiljenog kutka. Zbog skraćenih naslona za ruke ima nešto više prostora pa je idealna za podizanje i savijanje nogu, baš kako mnogi vole sjediti.

Fotelja, mjesto za pravi odmor

Fotelja "Loui"

Ova je fotelja porijeklom iz doba Louia XV, rezbarenog drvenog okvira koji završava s elegantno zakrivljenim nogama u "S" obliku. Naslon za leđa je tanak i čvrst, a sjedalo udobno i zaobljeno.

Karakteristika: nadasve elegantna i udobna fotelja, idealna za "čašicu" razgovora sa prijateljicom uz popodnevnu kavicu

Fotelja, mjesto za pravi odmor

Fotelja lounge

Niska fotelja, bez naslona za ruke s visokim, udobnim sjedalom. Često je u kombinaciji s jastučićima koji služe kao podmetač za leđa obzirom da je naslon krut i ukošen. Postavljena je na drvene noge.

Karakteristika: ako ste ljubitelj minimalizma, ovo je za vaš. Zbog neimanja naslona za ruke, daje mašti na slobodu pa danas ima svakolikih oblika.

"Lounge" tip fotelje čest je u današnjim minimalističkim prostorima
"Lounge" tip fotelje čest je u današnjim minimalističkim prostorima

Fotelja za opuštanje (Relax)

Tapecirana i ojastučena, ovo je fotelja s podesivim naslonom za leđa i osloncem za noge. Mehanizam za određivanje nagiba naslona može biti ručni, namješta se polugom koja se nalazi sa strane stolice ili mehanički s motorom kojim se upravlja daljinskim upravljačem ili tipkama smještenim sa strane korpusa.

Karakteristika: ovo je fotelja u kojoj možete sve, čitati, spavati, gledati TV, heklati... Ako imate prostora u sobi, to je to!

Fotelje za opuštanje danas su postale zadnja riječ tehnologije
Fotelje za opuštanje danas su postale zadnja riječ tehnologije