Biljke umjesto suncobrana

  • Biljke umjesto suncobrana

Jednogodišnje penjačice idealan su izbor za brzo ozelenjavanje vanjskih kućnih zidova, ograda, špalira, pergola, paravana, balkona ili za prikrivanje kakvog neuglednog detalja na zidu kuće. Ove zahvalne bitjke kratka životna vijeka odlikuju se brzim rastom, bogatim zelenilom i cvatnjom, zauzimaju malo mjesta, a gusto isprepletene predstavljaju pouzdanu zaštitu od sunca, vjetra i znatiželjnih pogleda.

Kao i sve vrste Ijetnog cvijeća dobro uspijevaju na osunčanoj i od jačeg vjetra zaštićenoj strani. Upravo će u takvim uvjetima pokazati svu svoju Ijepotu i raskoš. Bez obzira da li su posađene u lonce ili slobodno u tlo ne smije im nedostajati hranjiva jer je to jedan od uvjeta lijepog izgleda.

Sjetva i sadnja

Ako ih sadimo slobodno u tlo moramo ga najprije prekopati na dubinu štihače uz dodatak organskog gnojiva, tj. humusa. Ako ih sadimo u balkonske posude ili lonce onda svake godine treba zamijeniti stari supstrat novim.

Četiri do šest tjedana nakon sadnje započinje se dodatnim prihranjivanjem. Vrijeme sadnje jednogodišnjih penjačica je u razdoblju od sredine do konca svibnja.

Nakon sadnje slijede uobičajene mjere njege: zalijevanje, prihranjivanje i vezivanje uz potporanj onih vrsta koje to traže, odstranjivanje ocvalih cvjetova itd. Kako se većina vrsta penje pomoću vitica ili zavijanjem stabljike oko potpornja, moramo im osigurati odgovarajuću podlogu za penjanje. To mogu biti razne rešetke (drvene ili metalne) ili žičane mreže, okomito nategnute žice ili ribički najlonski konac (deblji) i slični predmeti. Pazite samo da potpornje udaljite od zida minimalno 10 cm.

Samo neke od vrsta koje možete posaditi: dragoljub, slak, vilac, mirisne grahorice itd.


UrediSvojDom

Tagovi

Vrt