Bosch u 2011. zabilježio dvoznamenkasti porast prometa na hrvatskom tržištu

Bosch u 2011. zabilježio dvoznamenkasti porast prometa na hrvatskom tržištu

Rast prometa

U 2012. očekuje se rast prometa vodećeg dobavljača poslovanja i usluga od 3 do 5 posto na globalnoj razini. Ulaganja će i dalje biti na visokoj razini s tim da će kapitalni izdaci ponovno premašiti 3 milijarde eura. „Očekujemo da ćemo u 2012. na istraživanje i razvoj potrošiti 4,6 milijardi eura, što je 400 milijuna eura više nego u 2011.“, najavio je na nedavno održanoj godišnjoj konferenciji za novinare dr. Volkmar Denner, član Boschevog upravnog odbora za istraživanje i razvoj koji će naslijediti Franza Fehrenbacha kao glavni izvršni direktor Bosch Grupe 1. srpnja 2012.

2011. će ostati zapamćena kao poslovna godina u kojoj je Bosch uvećao promet na domaćem tržištu, uključujući i promet u Bosni i Hercegovini i to za 15 posto, s 28 na 32 milijuna eura.

Vodeći dobavljač tehnologija i usluga zapošljava oko 60 radnika u Hrvatskoj. Na konferenciji za novinare održanoj u Zagrebu, Javier Gonzalez Pareja, generalni direktor Boscha za Adria regiju, izjavio je da će zahvaljujući potražnji za najmodernijom tehnologijom koja bilježi sve veći rast, taj trend omogućiti da dodatno ojačaju svoju poziciju na tržištu.


Toplinska postrojenja

Do sredine 2012. godine Boschev Odjel toplinske tehnike objedinit će još proizvoda robnom markom Bosch. Industrijski kotlovi koji su trenutno u ponudi pod markom Loos i kombinirane toplane i elektrane koje proizvodi tvrtka Bosch KWK Systeme prodavat će se pod robnom markom Bosch.

Zbog povećane potražnje za solarnim, toplinskim i fotonaponskim modulima, osim toplinskih pumpi, kotlova na kruta goriva i peleta, Bosch i na hrvatskom tržištu nudi proizvode koji koriste obnovljive izvore energije. Ponuda proizvoda sada sadrži solarne toplinske kolektore za grijanje vode i kao dodatni sustav grijanja, kao i fotonaponske module koji sunčevo zračenje pretvaraju u električnu energiju. Ulaskom u EU, Hrvatska preuzima obveze znatnog povećanja udjela obnovljivih izvora energije. „S obzirom na našu sveobuhvatnu ponudu i stručnost u tom segmentu dobro smo pozicionirani za daljnji razvoj poslovanja“, rekao je Pareja.


Širi asortiman proizvoda za autoopremu

Nakon što su 2011. godine uveli nekoliko novih dijagnostičkih proizvoda na tržište, tvrtka Robert Bosch d.o.o. od ove godine nudi i širi asortiman proizvoda za autoopremu. Jedan od favorita u dijagnostici kamiona je KTS TRUCK s ESI softverom, koji je novo područje u Boschevoj dijagnostici. Boscheva oprema za radionice uspješno je prihvaćena na tržištu te je asortiman dopunjen i uređajima za montiranje i balansiranje guma. Boscheva mreža servisnih radionica najveći je neovisni lanac radionica na svijetu opremljenih najmodernijom tehnologijom i sa širokim asortimanom usluga. U Hrvatskoj je trenutno 33 Boschevih servisnih radionica koje pripadaju mreži od oko 15.000 radionica diljem svijeta.


Inovacije i nova tehnologija za električne alate

Odjel električnih alata nastavio je s uvođenjem inovativnih proizvoda i tehnologija. Kao i prošle godine, na hrvatsko tržište uvedeno je preko 100 novih proizvoda. Važna je inovacija bio električni motor koji se koristi u novoj generaciji akumulatorskih alata. Dulji radni vijek proizvoda i veći kapacitet baterije dvije su glavne karakteristike novog asortimana električnih alata. Primjerice, nove profesionalne kutne brusilice uvode nove standarde dugovječnosti – što je potvrdio jedan nezavisni institut za ispitivanja u Njemačkoj – i rade do šest puta dulje od proizvoda Boschevog najvećeg konkurenta.

Bosch u 2011. zabilježio dvoznamenkasti porast prometa na hrvatskom tržištu

Poslovanje Bosch Grupe 2011./12.

Unatoč globalnim kriznim vremenima, u 2011. godini Bosch je rastao jače od očekivanog. Boschev promet povećao se za 9,0 posto na 51,5 milijardi eura. Dobit prije oporezivanja bila je 2,6 milijardi eura. Tvrtka je poboljšala položaj sva tri poslovna sektora na tržištu.

Najveći poslovni sektor, Automobilska tehnologija, prošle godine ostvario je promet od 30,4 milijarde eura te je time narastao za 8,2 posto na godišnjoj razini.

Poslovni sektor Industrijska tehnologija najviše je narastao - za 21,0 posto na 8,0 milijardi eura.

Poslovni sektor Trajna potrošna roba i građevinska tehnologija ostvario je promet od 13,1 milijarde eura u 2011., što je porast od 4,4 posto. Kao rezultat dobrog razvoja poslovanja u 2011. od 1. siječnja 2012. povećao se i broj zaposlenih na globalnoj razini, za 19.000 na 302.500.


Saznajte više na: www.bosch.hr

Robert Bosch d.o.o.

Robert Bosch d.o.o.

Adresa

Ulica Kneza Branimira 22
10000 Zagreb

Telefon

01/ 29 58 071

Email

pt-narucivanje@hr.bosch.com

Tagovi

Novosti