Sokovi od povrća za zdraviji organizam

Sokovi od povrća za zdraviji organizam

Poznato je da prirodni sokovi od povrća imaju velike potencijale u očuvanju i održavanju našeg zdravlja.

Evo nekoliko savjeta kako uobičajeno povrće koje za pripremu hrane koristimo gotovo svakodnevno može pomoći pri rješavanju različitih zdravsvenih tegoba.


Sok od mrkve

Pomaže u održavanju forme cijelog organizma. To je najbogatiji izvor vitamina A koje tijelo može brzo asimilirati, a isto tako sadrži i ostale vitamine B, C, D, E, G i K. Povećava apetit i pospješuje probavu te poboljšava održavanje strukture kostiju i zubi.


Sok od špinata

Kada govorimo o špinatu, prvenstveno mislimo na njega kao sredstvo za čišćenje. Špinat je važna živežna namirnica za probavni kanal, želudac, dvanaesterac, te tanko i debelo crijevo. Priroda je kroz špinat pružila ljudima izvrsno sredstvo za čišćenje. Ispijanjem po, otprilike pola litre soka od sirovog špinata na dan, moguće je za kratko vrijeme odstraniti i najgora začepljenja.


Sok od krumpira

Sok ili naribani krumpir pomiješan s naribanom jabukom je odlično sredstvo za čišćenje organizma.


Sok od celera

U ljekovite svrhe sok celera se uzima tri puta na dan, sat prije jela. Regulirat će rad žlijezda, bubrega i mokraćnog mjehura. Celerov sok učinkovit je i kod reume, gihta i vodene bolesti, a vrlo je koristan i osobama koje se bave intelektualnim radom. Priprema se tako da se svaki dan 4 dag celera skuha u litri vode i pije po nekoliko tjedana. Dužim uzimanjem soka povoljno se djeluje na cirkulaciju i probavni trakt. U obliku obloga pomaže dojiljama jer djeluje na mliječne čvorove te kod kožnih bolesti.


Sok od luka

Bradavica ćete se riješiti tako da ih nekoliko puta na dan mažete lukom ili sokom od njega. Na isti način pomoći će kod uboda pčele ili ose. Ako vas guši kašalj, uzimajte sok luka pomiješan sa šećerom. Kosa će bolje rasti ako glavu, kad god imate priliku, namažete sokom luka.


Sok od hrena

Žličica soka uzeta u vodi ili mlijeku povoljno djeluje na giht, reumatizam, upalu jetre i žuči, neuralgiju, bolesti crijeva i živaca, vodenu bolest, astmu te pomaže kod trovanja

Sok od rotkve

Odavno je primijećeno da je odličan lijek, i to zahvaljujući eteričnom ulju i soku bogatima sumporom. Djeluju protiv upala i bolova, utječu na normalizaciju rada probavnih organa, posebno žuči, čije izlučivanje pospješuju. Redovitim uzimanjem rotkve može se izliječiti upala žučnog mjehura.

Sok rotkve također je učinkovit kod kašlja, bronhitisa i jetrenih bolesti. Istjeruje kamence i pijesak iz bubrega i mjehura i potiče apetit.


Sok zelja

Sok iscijeđen iz jedne glavice zelja i pomiješan sa 2 žlice šećera otklanja posljedice pretjerivanja s pićem. Voda u kojoj se kuhalo zelje odlična je za kožu. Ako zelje skuhate u mlijeku, dobit ćete učinkovit napitak protiv bronhitisa.


UrediSvojDom