Vrtni kalendar - Studeni

Vrtni kalendar - Studeni

U studenom se nastavlja berba proljetnih kultura i sjetva ozime pšenice, naročito sorti koje podnose kasniju sjetvu.

Površine koje ostanu slobodne nakon završetka jesenske sjetve treba duboko preorati i zatim slijedi gnojidba (stajska i mineralna gnojiva). Brazda treba ostati otvorena jer će tako tijekom zime bolje akumulirati zimsku vlagu, potrebnu za iduću godinu, posebno u slučaju suše.

Radovi u voćnjaku i vinogradu

Ako vrijeme dopusti, u studenom se u vinogradu nastavljaju radovi koji nisu napravljeni tijekom prethodnog mjeseca. Nije prerano za nabavku materijala za proljetne radove.

U voćnjaku treba obraditi tlo, obaviti gnojidbu, sade se mlade voćke, te provodi zaštita od niskih temperatura i potencijalnih štetnika, na primjer, zečeva.

Povrtnjak

U studenom se tlo u povrtnjaku gnoji stajskim i NPK-gnojivima. Nakon toga se duboko kopa i ore. Povrće se sprema za zimu, klijališta se prazne i raskužuju, tlo se priprema za sjetvu i sadnju. Od povrća se sije bob mahunar, peršin, grašak, mrkva, te sadi češnjak i luk kapula.

Lukovice koje prezimljuju u vrtu na otvorenom treba zaštititi. Ukrasno grmlje se okopava, a vrste koje su osjetljive također treba zaštititi od niskih temperatura.