Kućna biblioteka

Kućna biblioteka

Kao što je i radni stol postao sastavni dio dnevnog boravka ili spavaće sobe, tako i biblioteke već dugo godina nisu nužno u zasebnoj sobi. Sve češće ih viđamo u dnevnom boravku kako krase cijeli zid od poda do stropa.

Biblioteka kao najdraži kutak

Svim zaljubljenicima u knjige i čitanje najdraži kutak u stanu zasigurno je njihova mala (ili velika) kućna biblioteka. Neki od njih možda još nisu našli mjesto za svoju biblioteku zbog premalo prostora u kući ili stanu, no manjak prostora više nije problem. Veliki izbor modernih polica najrazličitijih oblika i veličina sada nam omogućuje da kolekciju svojih omiljenih knjiga izložimo u bilo kojem dijelu stana. Uz pravi odabir polica biblioteka će se uklopiti u svaku sobu i neće zauzimati puno prostora.

Billy je legendarna Ikeina polica za knjige prodana u više od 41 milijun komada
Billy je legendarna Ikeina polica za knjige prodana u više od 41 milijun komada

Kao što je i radni stol postao sastavni dio dnevnog boravka ili spavaće sobe, tako i biblioteke već dugo godina nisu nužno u zasebnoj sobi ili u kućnom uredu. Sada ćemo ih češće naći također u dnevnom boravku kako krase cijeli zid od poda do stropa. Velika samostojeća polica ispunjena knjigama može poslužiti i kao praktična pregrada između dnevnog boravka i blagovaonice, kuhinje ili radnog stola.

U malim stanovima knjige je najbolje smjestiti na neiskorištene dijelove zida. Možda ste mislili da prostor ispod stubišta, iza kauča ili sofe, iznad i ispod prozora nemogu poslužiti ničemu, ali postavljanjem knjiga na te dijelove zida i oni dobivaju svoju svrhu. Čak je i za strop moguće izraditi police po mjeri u koje bi mogli sakriti svoje knjige tamo gdje nikome neće smetati. Uredno posložene knjige na police oko TV-a također će lijepo izgledati. Ako imate puno knjiga različitih boja možete ih razvrstati po bojama i nijansama. Konbinacija takve police i jednobojnog namještaja i tepiha izvrsno će izgledati.

Prije spavanja...

Omiljenu knjigu koju čitate prije spavanja vjerojatno držite u spavaćoj sobi odmah pokraj kreveta na noćnom ormariću. Novi dizajn noćnih ormarića često imaju i posebne praktične držače za knjige gdje možete knjigu odložiti na onoj stranici na kojoj ste se zaustavili s čitanjem. Ostale knjige mogu se posložiti na police i ormare iznad kreveta pošto je i taj dio zida često neiskorišten.

Police za knjige mogu biti svih oblika...
Police za knjige mogu biti svih oblika...

Postoji rješenje i za one koji nemaju dovoljno knjiga ali ipak bi željelji ugođaj u stanu koji bi stvorila biblioteka. U ponudi različitih motiva tapeta postoji i onaj s knjigama na polici. U jednom danu možete preurediti cijelu sobu i na prvi pogled ostaviti dojam da ste skupljali knjige godinama i napokon ih odlučili izložiti i svima pokazati. Osim tapeta možete kupiti ili napraviti kutije koje s jedne strane imaju korice različitih knjiga. U njih možete pospremiti svakakve sitnice a kada ih poredate na police nitko neće znati da su to zapravo kutije, a ne knjige.

Za ugodno čitanje, osim naravno dobre knjige, trebat će vam udobna fotelja ili stolica te kvalitetna žarulja za one dane kada se uživite u radnju knjige te čitanje potraje i do kasnih sati.

Tanja Tadić za UrediSvojDom