Kako namjestiti hodnik

Kako namjestiti hodnik

Hodnici ili predsoblja naročito u stanovima, predstavljaju najmanji (po kvadraturi) i najnezahvalniji (za namjestiti) prostor. U njima se zadržavamo vrlo malo, taman onoliko koliko nam je potrebno da se izujemo i objesimo kaput ili vjetrovku.


Hodnik u veselim bojama

Zašto su ovi prostori nezahvalni za namještanje? Uglavnom zbog malih dimenzija i ono što je još gore, zbog svoje rascjepkanosti velikim brojem vrata i eventualno prozora. No unatoč tome nije opravdanje ostaviti ih neugledne i nenamještene.

 

Najjednostavnije ćemo ih urediti tj. “oživjeti” uporabom veselih i kontrastnih boja, a uveliko će nam pomoći i postavljanje jednog ili nekoliko ogledala. S njima ćemo osim vizualnog povećanja prostora dobiti i na svjetlini i dinamičnosti. Ipak, pazite da ne odskočite previše od ostalih prostorija jer ulazni prostor ipak mora biti uvertira za ulazak u ostatak stana.

Ne pretrpavajte hodnik s namještajem

Ulazne hodnike ne pretrpavajte namještajem jer ćete na taj način ionako mali prostor učiniti još manjim. Kao obavezni dio namještaja postavite na slobodni zid vješalicu za kapute, vjetrovke ili balonere i sa obaveznom policom za odlaganje šešira, kapa, rukavica...


Ako je hodnik većih dimenzija onda je to idealan prostor za postavljanje jednog većeg ormara u kojem će se nalaziti “teška” garderoba ukućana – zimski kaputi, skijaške jakne, baloneri i sl.
Uz ormar za garderobu, neizostavni su i ormarići za cipele od kojih su najidealniji oni tanki, debljine 15-ak centimetara.
Prekrivanje poda dozvoljava sve materijale i tehnike, a izabrat ćete onu koja najviše odgovara trenutnoj situaciji i ostatku prostora. Za održavanje su najidealnije keramičke pločice, a najtoplije djeluje parket ili laminat. Na vama je da odlučite i izaberete.

 

Kako ovaj mali prostor ne bi postao predosadan, probajte u njemu stvoriti žarišnu točku koja će odvlačiti poglede od onih “ružnijih” dijelova. Kakva lijepa slika, poster ili ogledalo u kombinaciji sa atraktivnom rasvjetom bit će dovoljna da privuče pozornost.

 

Pogledajte nekoliko ideja kako namjestiti hodnik.


UrediSvojDom