Pozitivna energija u kuhinji

Pozitivna energija u kuhinji

Rasvjeta u kuhinji bi trebala nadopunjavati doživljaj hrane. Ono što se maksimalno mora izbjeći, to je da ne baca sjenu preko stola ili štednjaka.


Svjetlo potiče energiju

Osvjetljenje je važno i zbog toga jer stimulira pokretanje energije u prostoru u kojem boravimo ili radimo. U vrlo mračnoj kuhinji s malim prozorom gdje svjetlo slabo dopire ili su kutovi zatamnjeni zbog previše namještaja, energija stagnira.


Sputavajući elementi

Prostor nam mora dozvoliti nesmetano kretanje. Ako se zabijemo u kut stola svaki put kada trebamo doći do hladnjaka, onda naša energija neće pravilno teći jer se stalno izvijamo izbjegavajući stol. Ako je ikako moguće, rasporedite namještaj tako da se izbjegnu takve neugodne situacije!

Među najgorim izvorima nepovoljne energije su viseći kuhinjski elementi (ormarići). Većina nas udarila je glavom o otvorena vrata, ali ormarići znaju zasmetati čak i kad su zatvoreni. Zidni elementi djeluju deprimirajuće. Dobra kombinacija je postaviti nekoliko zidnih ormarića sa staklenim vratima te nekoliko njih bez vratašca (kao police) kako bi se omekšala cjelina i stvorio osjećaj dubine i prostranosti.


Čistoćom i redom do sklada

Prazne boce sokova, pretrpane kante smeća, mrvice i mrlje na radnim površinama, prljave kuhinjske krpe, predstavljaju stagnirajuću energiju.

Nered u sudoperu umanjuje protok pozitivne energije
Nered u sudoperu umanjuje protok pozitivne energije

U kuhinji često držimo previše stvari - konzerve kojima je istekao rok, aparate koje ne koristimo, pribor za jelo koji iznosimo samo za posebne prigode. Pogledamo li inventar kuhinje, vjerojatno ćemo moći izbaciti i premjestiti mnoge predmete i tako osloboditi prostor. Oštri kutovi kuhinja (rubovi aparata, noževi, police te rubovi žaluzina) šalju energiju van i izazivaju nelagodu. Noževe bi trebalo držati daleko od pogleda, u ladici, a radne bi površine trebale biti zaobljene. Radne površine s oštrim bridovima ublažite tako da postavite biljku oblih listova.

UrediSvojDom