Ugradbeni ormari

Ugradbeni ormari

Gdje kupiti?

Ugradbene ormare proizvode mnogobrojne specijalizirane tvrtke kao i stolarske radionice. U našem katalogu proizvoda pronaći ćete veliki broj ugradbenih ormara različitih proizvođača.

Ormar je jedan od rijetkih komada namještaja koji baš nikada nije dovoljno velik. Svaki slobodni kutak u interijeru idealan je za njegov smještaj, ako ga radimo po mjeri. Do prije samo nekoliko godina, ugradbeni ormari su predsatvljali luksuz, dok su danas postali gotovo standard pri svakom uređenju životnog ili poslovnog prostora. U bilo kojoj prostoriji stana, ormar možete ugraditi u visini cijele prostorije, od poda do stropa, te u predviđenu nišu u zidu. Ako se odlučite za samostojeću varijantu, jednostavno ga naslonite na zid. U potkrovnim stanovima gotovo je neizostavno izraditi ormar po mjeri, ako želite maksimalno iskoristiti prostor ispod krovnih kosina.


Iverali, aluminij, staklo...

Ugradbeni ormari se najčešće izrađuju od iverala, a profili, okovi i vodilice od aluminija. Skuplja varijanta je od kvalitetnijih materijala kao što su: puno drvo ili medijapan. Fronta ormara ili vrata mogu biti od iverala, raznih ogledala, medijapana, pleksiglasa, bojanog stakla, posebnih PVC folija...

Fronte od ogledala dvostruko su korisne: u njima možete provjeriti svoj izgled, a uz to vizualno povećavaju prostor. Fronte od lakiranog stakla izgledaju vrlo moderno, a one od drva elegantno i profinjeno. Boju i stil ormara svakako treba uskladiti s bojom i stilom ostalog pokućstva.


Raspored ormara iznutra

Najviše od svega, ormarima se promijenila unutrašnjost, modeli koji se sastoje samo od šipke za vješanje i police davna su prošlost. Teži se savršenoj organizaciji, koja nam služi da se ujutro brže odjenemo, a ne da trošimo vrijeme na traženje stvari.

Raspored u ormaru možete složiti baš onako kako želite
Raspored u ormaru možete složiti baš onako kako želite

U modernom ormaru, čim otvorimo vrata, upaliti će se svijetla. Pri biranju rasvjete moramo paziti da svjetlo bude neutralno, kako ne bi utjecalo na vizualnu promjenu boje odjeće. I najviše police su nam sada dostupne zahvaljujući garderobnim liftovima. Kako bi sve funkcioniralo besprijekorno, dostupne su prozirne kutije, košare na izvlačenje, vješalice za hlače, kravate, košulje.


A koliko je to veliko?

Minimalna dubina ugradbenog ormara je 60 cm. Širine pojedinih odjeljaka ovise o broju kliznih vrata. Najčešća visina izmedju fiksnih polica je od 30-35 cm. Dugo vješanje za kapute, haljine i jakne je od 150-170 cm, ovisno o visini čovjeka. Kratko vješanje za hlače, suknje i košulje je 115 cm. Ladice visine 15 cm dovoljne su za intimno rublje, čarape, rukavice, kape, šalove i druge modne predmete, dok ladice visine 20-30 cm možete koristiti kao mjesto za torbe, šešire, deke i sl.. U ormaru za muškarce osim ladica za donje rublje i čarape, možete dodati i nekoliko plitkih ladica za košulje i kravate ili police na izvlačenje.

Ugradbeni ormari naročito dobro idu pod kose stropove
Ugradbeni ormari naročito dobro idu pod kose stropove

Ormar kao zasebna prostorija

San svake žene je ormar – soba ili kako ga popularno zovemo "walk in" ormar. Soba bi trebala biti zasebna, srednje veličine, koja je duž svih zidova opremljena policama, ladicama, garderobnim vješanjem, kutijama za cipele, vješalicama za remenje, torbe, marame, kravate i naravno sa velikim ogledalom.

Za one koji si to mogu priuštiti prostorom i financijama, ovakav ormar najbolje je rješenje kako bi sva zimska i ljetna odjeća uvijek bila savršeno, uredno i pregledno posložena na dohvat ruke te da se možete ogledavati i dotjerivati do mile volje.

I nakon što smo odabrali svoj idealan ormar i organizirali unutrašnjost na najbolji mogući način, nađite još mjesta za vrećicu lavande s nekog jadranskog otoka i bez srama pozovite prijateljice na najbolju zabavu- biranje garderobe za savršeni izlazak.

Ana Biočić za UrediSvojDom