Javor, stablo za svaki vrt

Javor, stablo za svaki vrt

Među dekorativnim stablima nema svestranijeg od javora - upoznajte ga pobliže kako biste odabrali vrstu koja najbolje pristaje u vaš vrt.

Rod javora obuhvaća vrlo raznoliku skupinu ukrasnog listopadnog drveća i grmlja dekorativne krošnje i lista. Cvatovi su gronje ili metlice, a plod se zove orašac. Uvijek su dva ploda vezana zajedno na jednoj peteljci, i svaki ima krilce. Rod javora ima oko 170 vrsta, a 10-ak ih se najčešće pojavljuje u našim vrtovima. Imaju mogućnost primjene u gotovo svim prostorima, i nema toliko malog vrta da u njega ne bismo mogli smjestiti neku od mnogobrojnih vrsta javora. Neke vrste su čak pogodne i za sadnju u žardinjere pa su kao takve idealne za terase.

Javor, stablo za svaki vrt

ACER PALMATUM (lepezasti javor)

Ovaj ljepotan među drvećem potječe s Dalekog istoka,samonikao je u Kini, Koreji i Japanu. U osnovi su to grmovi širokog rasta, a mogu se oblikovati i kao stablo. Visine su od 6 do 8 metara. Rastu vrlo sporo i traže plodno, duboko i dobro drenirano tlo. U sušnom periodu godine traže redovito zalijevanje. Boja lišća varira od zelene do tamnocrvene. Ne podnose rezidbu, a ako to baš morate učiniti, ne radite to zimi jer tako otvarate put raznim biljnim bolestima. Dobro podnosi niske temperature.

Prednosti: Može se saditi i u žardinijere, pa se koristi i za krovne terase. Pogodan je i za minimalistički dizajn, gdje se vrednuje individualna ljepota biljke.

Javor, stablo za svaki vrt

ACER PSEUDOPLATANUS (gorski javor)

Gorski javor ima niz varijeteta cijenjenih u hortikulturi. Naraste do 30 metara, stoga je pogodan za velike okućnice i vrtove. Dolazi iz područja vlažne klime i toplog tla. Kako stari, kora mu ispuca u krpama, poput platanine, pa tome zahvaljuje i svoje ime. Boja lista može biti crvena, zlatnožuta.

Prednosti: Brzo raste i ima kvalitetno drvo.

Javor, stablo za svaki vrt

ACER PLATANOIDES (mlječ)

To je stablo visine do 30 m, ako je u zajednici s drugim stablima, a ako je na osunčanom mjestu, tada je nižeg rasta.

Prednosti: Otporan je na štetnike koji izgrizaju lišće i na nagle promjene temperature.

Javor, stablo za svaki vrt

ACER RUBRUM (američki javor)

Potječe iz sjeverne Amerike i u prirodnom staništu naraste i do 40 metara u visinu. Krošnja mu je snažna i okrugla. Lice lista je zeleno, naličje sivo. Zahtijeva sjenovit položaj.

Prednosti: Otporan je na mraz i gradske uvjete, nije zahtijevan u pogledu kvalitete tla, dovoljno mu je da ono bude vlažno. Uspijeva i na slanim tlima a podnosi i visok nivo podzemne vode.

Javor, stablo za svaki vrt

ACER NEGUNDO (pajavac)

Krošnja ovog javora je rahla, prozračna i svijetla. To je dvodomna vrsta i raste isključivo na suncu. Brzo raste i uspijeva na vlažnim, ali dreniranim tlima. Osjetljiv je na ispušne plinove. Sadi se u vrtovima ili parkovima kao soliter.

Prednosti: Odlično podnosi orezivanje, pa ga možete formirati po želji.

Javor, stablo za svaki vrt

ACER SACCHARINUM (srebrnolisni slatki)

Slatki javor je vrlo raširena, dekorativna vrsta, krupne krošnje, a naraste do 40 metara visine, pa se sadi često kao soliter. Lice lista je tamnozeleno, naličje plavičasto-bijelo.

Prednosti: Otporan je na niske temperature


UrediSvojDom