Žive ograde

Žive ograde

Osnovna svrha svih ograda pa tako i žive ograde je fizičko odvajanje tj. ograničavanje određenog posjeda. Osim toga, a za razliku od žičanih ograda, živa ograda je dobra zaštita od prometne buke i radoznalih pogleda. Bez obzira na vrstu, štitit će vas od vjetra i učiniti ugodnijim boravak u vrtu. Žive ograde možete koristiti i za diskretno dijeljenje pojedinih zona vrta.

Brojne su vrste biljaka koje se koriste za sadnju živica. Mogu se birati prema vrsti, boji, obliku i teksturi, ali i vremenu koje ćete uložiti u održavanje. Ako želite imati živicu strogo definiranih linija, morat ćete uložiti više truda nego u one koje se prirodno oblikuju i rastu. Kod ovih prvih rezidbom se postiže ujednačen izgled, a kod slobodnorastućih očuva se prirodni habitus biljke.

Slijedi pregled najčešćih biljaka koje se koriste kao “žive ograde”


Božikovina

Zimzelena biljka sjajnih listova, koja je pogodna za guste živice. U nas je božikovina zaštićena vrsta. Voli sunce ili djelomičnu sjenu. Sadi se na razmak od 45 centimetara i orezuje jednom u sezoni - ljeti.

Božikovina i dunjarica
Božikovina i dunjarica

Dunjarica

Riječ je o vrlo dekorativnoj živici koja divno cvate u proljeće. Dunjarica ne zahtijeva česta orezivanja. Sadi se na razmak od 45 centimetara.


Forzicija

Dekorativna listopadna živica, koja u rano proljeće cvate intenzivno žutom bojom. Sadi se na razmak od 45 cm, a orezuje isključivo nakon cvatnje.

Forzicija i žutika
Forzicija i žutika

Žutika

Ova živica odlikuje se prelijepom crvenom bojom lista i relativno niskim rastom (oko 60 centimetara). Voli sunčani položaj, a sadi se na razmak od 45 centimetara, te orezuje jednom u sezoni - ljeti.

Ligustrum (Kalina)

Ova je biljka najzastupljenija u našim živicama, pa i na javnim površinama. Vrlo brzo raste i tvori guste živice. Podnosi tla siromašna hranom, pa i sjenovite položaje. Sadi se na razmak od 30 centimetara, a orezuje 2 do 3 puta godišnje.

Ligustrum i lovor višnja
Ligustrum i lovor višnja

Lovor višnja

Ovo je zimzeleni grm s velikim sjajnozelenim lišćem. Dobro podnosi sjenu. Vrlo brzo raste, traži puno prostora i prikladan je za visoke živice. Sadi se na razmak od 70 cm i orezuje jednom godišnje - u proljeće.

Tuja

Brojni varijeteti tuja vrlo su popularni za sadnju živica u našim kontinentalnim krajevima, a uzgajaju se i u loncima. Obično se sade na razmak od 60 centimetara. Orezuju se u dvaput, u proljeće i ranu jesen.

Tuja i tisa
Tuja i tisa

Tisa

Četinjača koja daje vrlo otmjenu živicu i sporo raste. Prikladna je za oblikovanje prostranih i gustih živica. Otporna je i tolerira većinu vrsta tla, dobro raste u sjeni. Orezuje se ljeti, a sadi na razmak od 50 centimetara.


UrediSvojDom