Pelargonija, muškatla (lat. Pelargonium)

Pelargonija, muškatla (lat. Pelargonium)

Ona potječe iz Južne Afrike, a ime od grčke riječi pelargos što znači roda zbog oblika ploda. To je vjeojatno najpopularnija ljetna cvjetnica koja dobro uspjeva u kontinentalnim i primorskim krajevima na punom suncu. Može se saditi na prozore, balkone, u viseće košare i u vrt. Jedino je važno da ima dovoljno sunčeve svijetlosti i topline kako bi mogla cvjetati.

Pelargonija ima oko 3000 različitih vrsta, a po načinu rasta možemo podijeliti u dvije osnovne skupine: - koje rastu uspravno, grmoliko i zovu se zonale. One imaju baršunaste listove, specifičnog mirisa na dodir, jednostruke ili pune cvjetove u velikom spektru boja, a mogu narasti do 90 centimetara - viseće koje najčešće zovemo bršljanke a stručni naziv je peltatum s izbojima koji puze ili vise, imaju sjajne , glatke listove koji podsjećaju na bršljan, a cvjetovi mogu biti jednostruki ili puni. Pri uzgajanju pelargonija treba prvenstveno voditi računa o dovoljno svijetla i dobroj propusnosti zemlje u koju se sade.


Treba ih staviti na mjesto koje ima dovoljno sunca. Posaditi ih u humusnu zemlju koja bi trebala biti rastresita kako ne bi predugo zadržavala vodu. Između zalijevanja neka se zemlja malo prosuši (popipajte je i kad osjetite da je na oko 1 cm ispod površine suha tek onda zalijte). Nemojte ih prskati po lišću. Tokom intenzivnog rasta i cvjetanja (travanj-rujan) dva puta na mjesec zalijte je vodom kojoj je dodano tekuće gnojivo za cvjetnice. Da bi imale što ljepši i grmolik rast potrebno je povremeno pincirati tj. prikratiti vrhove izdanaka. Redovito je potrebno uklanjati ocvale cvjetove i cvjetne stapke kako bi što duže produžili cvatnju. Razmnožavaju se lagano reznicama. Od lipnja do kolovoza odaberite izboj dug 7-10 cm, odrežite ravnim oštrim rezom ispod koljenca (spavajući pup), odstranite listove osim dva vršna, i zabodite ih u supstrat. Stavite na svijetlo mjesto bez direktnog sunca i redovito zalijevajte. Nakon dva tjedna reznica se ukorijenila i možete je presaditi. Može se razmnožavati i sjemenom no ono je dosta skupo. Pelargonije dolaskom niskih temperatura, (ako ih želite sačuvati) treba smjestiti na sigurno mjesto bez mraza. Skratite ih otprilike na 20 centimetara, ukolonite uvenule i oštećene listove i cvjetove te veoma rijetko zalijevajte, jednom mjesečno. Ako ih smještate u prostor gdje nema uopće svijetla, zemlja treba biti sasvim suha, a kroz cijelu zimu ih nemojte uopće zalijevati. Ako baš nemate puno mjesta da spremite cijele lončanice ili žandinjere, što je moguće kasnije u jesen uzmite reznice, zakorijenite ih i držite na temperaturi od oko 7 stupnjeva Celzijevih. Oskudno zalijevajte. U proljeće ih premjestite na toplije i počnite više zalijevati, presadite ih i kad su uvjeti povoljni iznesite ih na otvoreno.


Pelargonije se još uz ovu osnovnu podijelu po načinu rasta dijele na - kraljevske pelargonije koje imaju lijepe velike cvjetove, nazubljene listove i nešto su teže za uzgajanje, - šarenolisne pelargonije koje imaju listove najčešće u tri boje i skromnije cvjetove - zvjezdaste pelargonije imaju nazubljene listove slične javoru s jako izraženom tamnijom potkovom, a cvjetovi su jednostruki - anđeoske pelargonije imaju manje listove, bogato cvatu, a cvjetovi nalikuju maćuhici zatim postoje patuljaste, minijaturne.... U svakom slučaju veoma velik izbor varieteta od onih njobičnijih i jednostavnih za uzgoj do onih koje cijeli životni vijek provedu u stakleniku nekog kolekcionara.

U nekim krajevima zovu je geranija, điran, erba kavala, liza....

Preuzeto sa: cvjetakmali.blog.hr