Prkos (lat. Portulaca)

Prkos (lat. Portulaca)

Puzajuća biljka niskog rasta naziva Prkos (lat. Portulaca) svojim lijepim cvjetovima ljubiteljima vrta pruža poseban užitak. Savršena je dekoracija za svaki vrt, dvorište ili balkon.

Opis biljke

Cvjetovi mogu biti jednostruki i puni, u bojama kao što su bijela, žuta, ljubičasta, narančasta, crvena, ili ružičasta. Mogu biti i dvobojni, imaju izražene prašnike i nemaju miris. Zatvaraju se u sumrak i ponovno otvaraju idući dan kako bi pokazali svu svoju čar. Osim u sumrak, zatvaraju se i tijekom oblačnih dana.

Stabiljka prkosa može biti crvenkaste boje, ali i plavo zelene. Nije uvijek iste boje jer se prilagođava boji cvijeta. Ako se radi o cvijetu tamnije boje tada će i stabiljka biti tamnija, primjerice, ako je cvijet crven ili narančast.

Listovi su igličasti i mesnati. Stablo ove sukulentne biljke može narasti od 10 do 20 cm.

Prkos (lat. Portulaca)

Podrijetlo

Ova biljka dolazi iz Južne Amerike, iz porodice tušnjeva (lat. Portulacaceae). Razlikujemo nekoliko vrsta prkosa, no na našem području najviše se sadi jednogodišnji prkos naziva Portulaca Grandiflora.

Latinski izraz Portulaca znači vratanca, a radi se o otvoru na plodu kroz koje ispada sjeme nakon što sazre. Značenje naziva Grandiflora je biljka krupnog cvijeta.

Portulaca Grandiflora
Portulaca Grandiflora

Sadnja i održavanje

Sjeme prkosa klija oko dva tjedna, a najbolje ga je saditi u ožujku i početkom travnja. Kada ga jednom posadite možete biti sigurni da ćete ga imati i tijekom narednih godina. Vrlo ga je teško iskorijeniti i upravo je po tome i dobio ime. Prkos karakterizira to što se sam razmnožava i na mjesto gdje padne njegovo sjeme bit će prisutan dugi niz godina.

Prkos nije zahtjevan za održavanje, ali je vrlo bitno osigurati mu pjeskovito tlo na dobro osunčanom mjestu. Idealni su balkoni na južnoj strani i dobro osunčana mjesta na dvorištu. Omiljena je biljka za kamenjar.

Savjetujemo da prkos ne presađujete, već ga odmah posadite na željeno mjesto. Ako ga sadite u posude pobrinite se za dobru drenažu, na primjer, preporučuje se stavljanje krhotina cigle ili kamenčića na dno posude. Zatim, bilo bi dobro da je zemlja pomiješana s pijeskom. S obzirom na to da je ova biljka sukulent ne zahtijeva puno vode. Na zalijevanje treba više pripaziti samo tijekom ljetnih vrućina. Nakon zalijevanja višak vode uvijek uklonite s podloška.

Sadite li prkos negdje na otvorenom to treba učiniti nakon što prođe mraz. Sjeme nije potrebno prekrivati debelim slojem zemlje kao neke druge biljke, već ga je dovoljno samo utisnuti u zemlju.

Iako presađivanje nije preporučljivo ponekad treba napraviti prorjeđivanje prkosa. To se radi nakon što se mlade biljke dovoljno razviju, uglavnom od kraja svibnja i u narednim mjesecima.

Prkos (lat. Portulaca)

Prkos je zahvalan za održavanje zbog otpornosti na bolesti. Ipak, treba pripaziti da ne raste na mjestima s previše vlage jer ga tada mogu napasti štetočine poput biljnih uši. Kako biste poticali stvaranje novih pupoljaka redovito uklanjajte cvjetove koji su procvjetali. Budući da je ovo posebno otporna i „prkosna“ biljka njezino prihranjivanje nije potrebno.

Prkos (lat. Portulaca)

Autor: A.B.