Gazanija (lat. Gazania)

Gazanija (lat. Gazania)

Ona ima kožaste, remenaste listove duljine oko 20 centimetara koji su, zavisno i od boje cvijeta na nekim biljkama nazubljeni, na nekima potpuno sivi, a neki su s gornje strane tamnozeleni a odozdola sivi. Prekriveni su veoma tankim slojem dlačica. Cvjetovi poput margareta, veličine 5-7 centimetara mogu biti jednobojni (žuti, narančasti, ružičasti, ljubičasti), prugasti ili s tamnim prstenom u sredini cvijeta. Zanimljivo je da se u sumrak ili kad je oblačno vrijeme cvijet zatvori.

Gazanija se može posaditi u vrt, kamenjar, sandučić ili vazu koja bi trebala biti nešto veća jer ima veliko korijenje. Cvate od travnja pa sve do listopada.

Najčešće se uzgaja kao jednogodišnja biljka no ona je ustvari trajnica. Budući da potječe iz južne Afrike, naše su joj zime u kontinentalnim krajevima preoštre pa najčešće smrzne no u primorskom kraju često prezimi. Prekrijte je preko zime suhim lišćem kako je ne bi oštetio mraz. Obavezno mora biti na sunčanom mjestu, inače neće cvjetati, a tlo treba biti dobro drenirano. Sadite je na razmak 25-30 centimetara jer se buseni veoma rašire. Nemojte je obilno zalijevati. Razmnožava se sjemenom ili ako je prezimila možete u rano proljeće podijeliti busen.

Preuzeto sa: cvjetakmali.blog.hr