Klupa u interijeru

Klupa u interijeru

Klupa se u interijere vraća u velikom stilu! Iako se često koristila kao nužno rješenje u manjim stambenim prostorima, od sada značajnu poziciju zauzima i u onim većim. Dizajn klupe i njena multipraktičnost, osiguravaju joj mjesto u bilo kojoj prostoriji.

Klupa je postala hit u opremanju doma. Ne zauzima previše prostora, osim ako se ne radi o osobitim dizajnerskim rješenjima, mobilna je u prostoru i može zadovoljiti različite zahtjeve. Komad namještaja, koji ispunjava sve ove kriterije, poželjan je u svakom domu.


S naslonom ili bez njega, izvedena u drvu, metalu, plastici ili kombinaciji ovih materijala, tvrđa ili udobnija, pravokutne ili zaobljene forme, klupa će zadovoljiti sve interijerske prohtjeve i dizajnom se uklopiti u sve stilove. Nenametljiva u prostoru, ali ipak primjetna, često definira ugođaj kutka u kome se nalazi.


Bez obzira u koju ju prostoriju postavite, naći će svoje mjesto i namjenu. Dizajn klupe može biti prilagođen funkcijama određenih prostorija, pa ga nastojte uskladiti s tim. Klupa osim mjesta za sjedenje, može poslužiti kao polica, ostava, ukras prostora, biblioteka, itd.


Osnovna funkcija klupe u dnevnom boravku je sjedenje. Može poslužiti kao nadopuna grupi za sjedenje ili biti postavljena samostalno u prostor. Ukoliko se izdvaja od grupe za sjedenje, preporučljiv je praktičan i dopadljiv dizajn klupe, koji će ju vizualno podijeliti na dva udobna sjedeća mjesta, a prostor između pretvoriti u potencijalni stolić. Na ovaj način ona može funkcionirati u cjelosti kao klupa ili manja grupa za odmor, ispijanje napitaka, igranje društvenih igara, itd.


Ukoliko imate stambenu kuhinju, (onu u kojoj se priprema i konzumira hrana), odaberite klupu u formiranju prostora za objedovanje. Ona će biti izuzetno praktično rješenje u manjim kuhinjama, jer će na maloj površini osigurati veći broj sjedećih mjesta.


U velikim kuhinjama, klupa se može pojaviti kao višenamjenski element. U njemu se pohranjuju namirnice ili posuđe, a gornji dio se koristi kao klupa, tj. zadovoljava funkciju sjedenja. Dekorativni jastučići, na klupi ovakvog tipa, povećavaju udobnost, ali i vizualne dojmove. Ovakva rješenja su izuzetno dobra u kuhinjama koje su povezane s blagovaonicom ili dnevnim boravkom, jer integrirana klupa predstavlja odličan način njenog povezivanja s ostalim namještajem u prostoru.

Blagovaonicu možete opremiti modernim i udobnim klupama, s naslonima ili bez njih, te ju tako osloboditi stolica, koje su uobičajeno rješenje. Ukoliko ste ipak pobornik standardnih rješenja, poigrajte se tako da na jednu stranu stola postavite željene stolice, a nasuprot njih klupu, koja se stilski i dizajnerski ne mora uopće uklapati u postojeći ambijent.

Vrlo često se klupe postavljaju i u spavaćim sobama
Vrlo često se klupe postavljaju i u spavaćim sobama

Klupa je izuzetno praktičan element u spavaćoj sobi, a pogotovo kada se smjesti u blizini kreveta. Osim pomoći pri svlačenju i oblačenju, poslužit će za odlaganje odjeće. Iz istih razloga, preporučljivo ju je postaviti u garderobu i kupaonicu.

Klupa je idealno mjesto za predsoblja ili dječje sobe
Klupa je idealno mjesto za predsoblja ili dječje sobe

Uređenje dječje sobe treba osigurati raznolike aktivnosti. Idealan element, koji će upotpuniti ovaj zahtjev, je klupa. U dječju sobu postavite višenamjensku klupu, koja će osim udobnog sjedenja, elementa za skakanje ili postavljenje igračaka, poslužiti kao ostava za knjige i predmete. Klupu možete oblikovati s otklopnom sjedećom plohom ispod koje će biti spremište ili kao ormarić na čijoj se gornjoj plohi može sjediti.


Ulazni prostor u dom, koji često nije velik, opremite klupom. Ona može biti integrirana u element, koji sadrži vješalice, police, ogledalo, itd. Mogućnost sjedenja pri presvlačenju odjeće i obuće, olakšat će vam postupak. Osim toga, ovo može biti vizualno vrlo zgodno te praktično rješenje.


I na kraju, za sve one koji imaju kućne ljubimce - poručujemo: postavite klupu u svoj dom i osigurajte ugodan kutak za njihovo odmaranje!


Preuzeto sa: www.interijernet.hr