Begonija (lat.Begonia)

Begonija (lat.Begonia)

Već sam nešto pisala o lisnatim begonijama, a sada ću malo o cvjetnim. Ima ih mnogo vrsta, neke rastu iz gomolja, a neke imaju plitko mrežasto korijenje. Svima je zajedničko da dobro uspjevaju ako su u polusjeni. Može ih se saditi u cvjetne lonce, sandučiće ili pak u vrt. Sve rastu veoma brzo i doista cvjetaju tokom cijele godine.

Sadnja i održavanje begonija

Treba se paziti da se ne pretjera s vlagom, jer zbog nježnih sukulentnih stabljiki podložne su gljivicama, a zatim i propadaju. Uvijek petnaestak minuta poslije zalijevanja odlijte višak vode iz podloška. Tokom ljeta zalijeveti otprilike svaki 3-4 dan, a tokom zime veoma rijetko. U doba rasta potrebno je jednom mjesečno zaliti vodom kojoj je dodano tekuće gnojivo za cvjetnice. Kod sadnje gomolja treba se paziti da udubljenje na gomolju dođe gore. Sadite ih u ožujku ili travnju u lonce, koje ćete držati na temperaturi 15-20 stupnjena kako bi izlistali, a vani na otvoreno tek akd prođe opasnost od nižih temperatura, znači negdje u svibnju. Kad se listovi osuše (otprilike sredina listopada) izvadite gomolj i smjestite ga u treset ili pjesak na mjesto sigurno od mrazova. Ženske sitne cvjetove koji se javljaju ispod muških velikih potrebno je otkinuti dok su još mali kako se ne bi trošila hrana na sjeme. Ako se biljke izduže, slobodno ih malo prikratite kako bi ponovo dobile lijep grmolik rast.

Vrste begonija

Najpoznatije vrste koje imaju gomolj su Begonia tuberhybrid koji imaju velike na ružu nalik cvjetove, a mogu se naći u mnogo boja: bijela, žuta, ružičasta, crvena, bijele s obrubom itd. One narastu u vis 30-50 centimetara. Postoji i viseća begonija Begonia pendula koju je potrebno staviti u viseću vazu jer ima pognute stabljike.

Popularne begonije s korijenom su Begonia "Glorie de Lorriane" koju možemo tokom cijele godine kupiti u cvjetarnama. Imaju cvjetove raznih boja i one bolje uspjevaju u kući. Trebaju biti na svijetlom mjestu bez direktnog sunca. Također se mora pripaziti na zalijevanje.

Preuzeto sa: cvjetakmali.blog.hr