Vrtni kalendar - Veljača

Vrtni kalendar - Veljača

Veljača je vrijeme da krenemo s prvim radovima u vrtu. Zrake sunca postaju toplije i mogu se odraditi određeni radovi.


Početak radova u povrtnjaku

Ako je vrijeme toplije i ako imate staklenik, možete ga početi pripremati. Pokrijte ga i ostavite nekoliko sunčanih dana da se ugrije. Nakon toga možete posijati rane glavate salate. Na okvirima prozora isto tako možete posaditi rano povrće, rajčice i paprike. Trajnice dognojite s dušikom.


Priprema voćnjaka

Krajem mjeseca maknite malč ispod stabala voćki i tlo oko debla prekrijte kompostom oplođenim s kalijem i fosforom. Stabla orežite (zimski rez). Obratite pozornost na sve oštećene i bolesne grančice i uklonite ih. Iz grmova crvenog ribizla i ogrozda uklonite stare grančice da svjetlost može prodrijeti u unutrašnjost grmova. Odrežite stare grane pri tlu. Ogoljele brusnice svake 2. ili 3. godine pokratite za polovicu da se pomlade. Ako tlo nije smrznuto, možemo zasaditi drveće. U toplijim primorskim krajevima možete orezivati breskve i masline. Nakon rezidbe vinove loze, rodne izbojke pričvrstite za žicu.

Ukrasni vrt

Ako je suho i toplo vrijeme slobodno zalijte biljke. Obrezujte grmlje i ukrasne živice. Grmove koji cvjetaju ljeti podrežite krajem zime prije kretanja vegetacije. Možete provesti i rano obrezivanje ruža. Odredite i očistite mjesto gdje će biti cvijeće. Ako tlo nije smrznuto, još uvijek možete posaditi lukovice tulipana.

U manje teglice posadite turski karanfil, kadulju, peršin, a možete zasijati i bosiljak, ali ga ipak ostavite u toplijoj prostoriji. Mogu se saditi i gomolji begonije, božura, a sade se i jagode mjesečarke.

Među biljke u vrtu pažljivo razbacamo zreli kompost ili stajski gnoj. Trajnice koje je nadigao led utisnite natrag u tlo ili iznova posadite.