Vrtni kalendar - Ožujak

Vrtni kalendar - Ožujak

Vrtovi se počinju buditi, pupoljci izbijaju na sve strane, dani postaju sve duži, vrijeme sve ljepše i stabilnije...

Kako bi vaš vrt zasjao u punom sjaju sada je pravo vrijeme da napravite sve potrebne predradnje.

1. Počnite sa pospremanjem vrta

Očistite i pokupite otpale grane i lišće koje se eventualno nalazi u vašem vrtu. Očistite od blata staze i popločenja, a nakon toga napravite pregled i servis alata i strojeva koji će vam u ovome mjesecu najviše trebati.

2. Sadnja živica i drveća

Upravo sada je idealno vrijeme za sadnju živica za živu ogradu ili obnavljanje stare ukoliko se koja biljka eventualno osušila. Sada možete oblikovati i grmoliko bilje koje imate u vrtu. Porežite suvišne grane, a slomljene grane uklonite i kompostirajte. Kako zemlja više nije smrznuta i počinju kolati prvi sokovi, sada je i najbolje vrijeme za sadnju drveća.

3. Prikratite hortenziju

Ove biljke vrlo brzo postaju masa drvenih stabljičica koje guše one zelene, stoga ih treba pregledavati s vremena na vrijeme, a ožujak je pravo doba za rezidbu. Krenite uklanjajući sve drvenaste grančice, nastavite sa svima koje na sebi imaju uvele cvjetove da biste na koncu ostavile samo one potpuno zdrave i koje nose pupoljke. Ako je vaša hortenizija u jako lošem stanju, ostavite samo nekoliko zdravih grančica koje bi trebale potaknuti na rast one ostale.

4. Orežite ruže

Čajevkama prikratite izdanke na visinu od oko 20-30 cm budući da cvjetove formiraju na mladim izdancima. Ruže penjačice kao i grmolike ruže koje cvjetaju jednom godišnje treba samo povremeno prorjediti, dok se penjačicama koje cvjetaju višekratno treba prikratiti bočne izbojke na jednu trećinu.

Grmolike ruže koje cvjetaju par puta godišnje sada se prorjeđuju potpunim uklanjanjem dijela izboja, dok ostale prikratite za jednu trećinu. Tijekom rasta orezujte ocvale cvjetove.

5. Izbacite puževe iz vrta

Iako su potrebni radi održanja prirodne ravnoteže, puževi su neprijatelji svih biljaka u vrtu. Da biste se zaštitili, a i održali organskim kulture u svome vrtu, pokušajte u vrtnim centrima pronaći prirodnu zaštitu od puževa. To je mješavina recikliranih školjaka i puževi je jednostavno ne podnose. Pospite je oko biljaka u vrtu i budite sigurni da puževe više nećete vidjeti. Ako ne možete pronaći ovu smjesu, probajte fizički izbaciti puževe, jednostavno ih prikupite na hrpu i iznesite iz vrta. Omiljena okupljališta su im stare posude za biljke.

6. Uništite štetnike u vrtu

Najviše pažnje posvetite uništavačima korjenja. Protiv ovakvih je štetnika najbolje upotrijebiti pesticide koje možete nabaviti u vrtnim centrima i rastopiti ih vodi. Iako je kemijsko sredstvo, ako ga pažljivo upotrijebite, uništit ćete samo štetnike.

7. Pripremite prostor za povrtnjak

Očistimo zemlju od ostataka zadnje zimske sadnje/berbe povrća.

Gredice najprije preštihamo, razrahlimo grabljama i lagano dobro pognojimo (mineralnim ili statjskim gnojivom ili kompostom). Sve to prekrijemo najlonom i ostavimo 7 - 10 dana kako bi se zemlja ugrijala i bila spremna za sadnju. Ožujak je vrijeme sadnje zelene salate, luka, blitve, zelja, poriluka, cvjetače…

8. Pripremite potpornje za biljke

Možete nabaviti gotove potpornje za vrtne penjačice, a koji mogu biti vrlo skupi, ili ih načinite sami, a sve što vam treba jest nekoliko štapova od bambusa visokih do 2 metra (ovisno za koju biljku vam trebaju), oštri nož i vrtlarska žica.

9. Očistite sobne biljke

Nakon duge zime i centralnog grijanja, priuštite sobnim biljkama da udahnu svježeg zraka. Ako imate mogućnosti, iznesite ih na dvorište, balkon ili terasu i stavite u polu sjenu. obrišite im listove od prašine i ostavite ih da se provjetre. Ako slučajno počne padati kišica, ostavite ih, to im neće smetati.

10. Travnjak

Želite li da vam prostor ispred ili iza kuće krasi prelijepi travnjak onda upravo sada morate krenuti u akciju. Kako se planira, uređuje i održava travnjak pogledajte u našem prilogu Sve o travnjaku (staviti link na travnjak)

11. Posadite maline, kupine, brusnice...

Nabavite reznice malina i kupina i pronađite zaštićenu poziciju u vrtu do koje dopire barem malo sunca tijekom. Iskopajte rupu duboku oko 10 cm i dovoljno široku kako bi se biljka mogla zakorijeniti. Reznicu stavite u rupu, držeći je ravnom i učvrstite nježno tlo oko biljke. Nakon toga odrežite reznicu iznad pupoljka na visinu od oko 25 cm. Ako imate prostora za više reznica, posadite ih na razmaku od 40-ak cm. Kad biljke počnu rasti morat ćete im postaviti kakve podupirače, zato bi bilo idealno kad bi ih mogli zasaditi pokraj ograde ili zida.