Vrtni kalendar - Travanj

Vrtni kalendar - Travanj

Pokositi već formirani travnjak, ostaviti nekoliko dana da se osuši i potom pograbljati. To obavezno uradite temeljito inače donji dio ostaje bez zraka i svjetlosti. Ukoliko radite vlastiti kompost znate gdje ćete odložiti sakupljeno.

Nakon košnje, travnjak treba prihraniti, no prije toga obavezno je zalijevanje.

Ukoliko travnjak još niste oformili, krajnje je vrijeme za sijanje travnjaka. Više o tome pogledajteu našem posebnom prilogu Sve o travnjaku.


Cvijeće

Za sve ljetne cvjetnice koje želite vidjeti u svom vrtu krajnje je vrijeme da nabavite već sada i što prije ih posadite ili posijete. Isto tako, ukoliko niste skinuli ocvat od prošle godine sada je zaista krajnje vrijeme. Primjerice oleander (Nerium oleander) ili hortenzije (Hydrangea macrophylla) možete ih još uvijek orezati. Hortenzije tako da ih, u pravilu, porežete do razine tla ili na 3-5cm, no kako je ova godina nešto toplija možete samo skinuti ocvat kako bi ste i ove godine što duže uživali u cvatu. Oleanderu samo skinite ocvat da lakše podnese ljeto.

čirani (Pelargonium zonale) možete naći u svim trgovinama ili cvjećarnama i to najčešće u crvenoj boji, roza ili ružičasti te bijeli, a ako želite ukrasiti ograde vaših terasa ili prozore obavezno potražite pelargonije. Zasadite ih u duguljaste žardinjere kupite i dodatne nosače za prozore ili ograde i pustite ih da vise.


Povrće

Vrijeme je sadnje rajčica, paprika, salate i brokula. Kako bi uvijek imali pri ruci svježe začine u kuhinji, možete posijati mrkvu, peršin, bosiljak i druge na prozorskoj dasci, a u vrtu negdje uz rub, špinat, salatu, poriluk, ciklu, cvjetaču, radič...

Održavajte tlo vlažnim i odstranjujte korov, najbolje ručno, plijevljenjem. Ako je potrebno, razrijedite mlade sadnice.


Zaštita bilja od nametnika

Kako bi uvijek imali zdrave biljke bez uporabe kemijskih preparata za zaštitu trebalo bi pokušati sa razmrvljenim suhim listovima duhana u 7dl vode. Pustiti da odstoji nekoliko sati, otopinu procijediti i njome poprskati bilje napadnuto nametnicima. Možete iskoristiti i duhan iz cigareta. Postupak ponavljati nekoliko dana. Ukoliko nakon dva-tri dana primjetite pozitivne promjene, nastavite još nekoliko dana i u velikoj većini slučajeva nametnici se neće vratiti. Samo budite uporni.


Vinova loza

Krajem mjeseca obavite prskanje. Također i zaštitu VOĆAKA. Pokušajte se informirati o ekološkim preparatima, bez obzira što ćete možda morati izdvojiti koju kunu više. Imajte uvijek na umu da osim što plodove konzumirate, dio preparata uvijek se rasprši i po okolini. Informirajte se kod proizvođača koji već dugi niz godina uspješno imaju velike prinose bez upotrebe ikakvih kemijskih sredstava, a uz samo nešto više napora i ljubavi.