Vrtni kalendar - Svibanj

Vrtni kalendar - Svibanj

Svibanj je mjesec u kojem ćete se dobrano naraditi u vašem vrtu, naravno ako želite da on izgleda lijepo ili ako želite uzgojiti kvalitetan povrtnjak.

Prije nekoliko godina u ovo doba su mrazevi znali biti velika opasnost mladim biljkama, ali u zadnje vrijeme, svibanj je već topao pa čak i pretopao.


Iznesite sobne biljke

Ako to do sada niste učinili, sada je krajnje vrijeme. Odredite mjesto gdje ćete postaviti sobne biljke, pripremite odgovarajuće podmetače, a ako je potrebno, presadite ih u veće tegle i obavezno koristite novu, svježu zemlju. Nova zemlja (za cvijeće) koristi se zato jer je stara već iscrpljena i vrlo često zna biti zaražena biljnim parazitima. Zapamtite, biljke u glinenim teglama treba češće zaljevati od onih u plastičnim zato jer su porozne i upijaju vodu koja tako brže ishlapi. U pravilu, dok je glinena posuda iz vana vidljivo vlažna i dok je zemlja vlažna, nema potrebe za dodatnim količinama vode.

U svibnju sunce zna biti vrlo jako, stoga pripazite da sobne biljke ne otavite predugo na direktnom suncu, pobrinite se za neko sjenilo. Od vrsti koje zahtijevaju nešto više pažnje valja istaknuti Anturium (Anthurium) (Anturij, Flamingov cvijet). Potreban mu je vlažan zrak i pažljivo zalijevanje. Zračno korijenje treba staviti u vlažan kompost, a biljku zalijevati pomalo svakih nekoliko dana, održavajući kompost stalno vlažnim. Nikako mokrim. Lišće obavezno češće rositi i biljku smjestiti na umjereno toplo mjesto. Ako sa vašom biljkom nešto nije u redu, tada se prisjetite da li je zimu provela na mjestu na kojem temp. nije bila ispod 16°C te da li je imala dovoljno svjetla zaštićena od izravna sunca. Presađuje se svake druge godine u proljeće kada ju odmah možete i rasaditi i to vrlo jednostavno – dijeljenjem.

Vodenika (Impatiens) , popularna jer se lako razmnožava reznicama koje se brzo ukorijenjuju, a uz odgovarajuću njegu cvate gotovo cijele godine. Često joj treba otkinuti (najjednostavnije prstima) rastuće vrhove kako bi rasla grmoliko, a svako proljeće odraslu biljku podrežite. Redovito prihraniti, a za toplijih i vrućih dana redovito prozračivati. Ako ste nedavno primjetili da joj listovi otpadaju, to je najčešće stoga što je predugo bila izložena nižim temperaturama od 13°C. Da bi ste bili sigurni u zdravlje i cvat temp. bi trebala biti najmanje 16°C, a već sada joj osigurajte mjesto bez izravna sunca. To vrijedi za većinu sobnog bilja. Zalijevajte nekoliko puta tjedno, a ljeti svaki dan. Presadite samo ako je korijenje ispunilo teglu. Ako ste primjetili da lišće vene zalijevajte češće, ali nikada nemojte dozvoliti da lonac stoji u podlošku s vodom.

Dracena (Zmajevac), podnosi kratkotrajnu nebrigu, ali ako ste ipak uočili da listovi imaju smeđe vrhove i žute rubove uzrok može biti suh zrak, hladan propuh ili je zimu provela tik uz hladan prozor, te nedovoljno zalijevanje. Ako je u zalijevanju problem uskoro će se na listovima pojaviti i smeđe mrlje.

Afrička ljubica (Saintpaulia), ako ima potrebe presadite je sada ili ako želite razmnožavati, sada je vrijeme i to lisnim reznicama. Uzmite cijeli odrasli list sa peteljkom i to odrezan pri samoj bazi biljke. Idealno bi bilo da je peteljka duga oko 5cm. Kraj peteljke zarežite žiletom i uronite u hormone za zakorjenjivanje. U posudi napravite olovkom rupicu pod kutem od 45° pri rubu lonca i umetnite peteljku tako da naličje lista bude naslonjeno na rub lonca, a osnova lista (kontakt peteljke i lista) 2-3 mm iznad površine supstrata te jednostavno pritisnite okolni supstrat. Stavite na svijetlo mjesto i povremeno zalijevajte. Na ovaj način možete razmnožavati još i gloksinje, sitnolisne peperomije i neke begonije. Uglavnom sve one biljke čiji listovi izbijaju izravno iz središta rozete.

Ako ste primjetili da listovi mjestimice imaju slamastu boju ili rupice sklonite biljku sa sunca i zalijevajte vodom sobne temperature. Blijedozeleni listovi ukazuju na niske temp. osigurajte najnižu temp. od 16°C, a obješeni listovi i trula rozeta na trulež uzrokovanu pretjeranim zalijevanjem ili temperaturnim kolebanjima. Teško se obuzdava i zarazno je pa je najbolje odstraniti zaraženu biljku.

Palme ako su vrhovi lista smeđi najčešće je to zbog suhog zraka i trebati će češće rositi lišće. Može biti i zbog nedovoljnog zalijevanja, hladna zraka i stalnog dodirivanja. Ako je lišće žuto, pripazite da korijen za toplijih i vrućih dana nije isušen. Listovi mjestimično smeđi nastanu uglavnom zbog naglog smrzavanja ili pretjeranog zalijevanja. Odstranite takve listove i također pripazite da ne zalijevate tvrdom vodom. Potpuno smeđi listovi pri dnu biljke su normalna pojava, pa ih uredno odrežite, no ako ste primjetili i trulež prestanite sa nadolijevanjem vode, izvadite biljku iz lonca na dan-dva, a korijenje koje je smeđe mekano odrežite, vratite biljku na svoje mjesto i zalijte otopinom karbendazima. Prije zahvata, laganim mlazom vode odstranite sav supstrat sa korijenja pa tek onda korijenje i druge djelove biljke koji pokazuju znakove truleži, te dio zdravog vršnog rasta. Stavite lonac na svjetlo mjesto, nikako na izravno sunce i nemojte dodavati vodu dok god se ne pokaže novi vršni rast. To vrijedi za svo bilje u tim situacijama.

PAZITE! sobne biljke ne vole propuh, koji sada sa toplijim danima često namjerno radimo.


Čišćenje sobnog bilja

Nagomilana prašina uzrok je svakakvih problema - začepljene pore pa biljka ne diše pravilno, onemogućava prodor svjetlosti, nagomilavanje tvari koje izravno štete biljkama (poglavito u gradovima I industrijskim zonama). Manje biljke možete potpuno uroniti u vodu ili blagim mlazom otuširati. Biljke perite ujutro tako da do noći budu potpuno suhe. Jako prljave listove prije pranja obrišite mekom I suhom krpom, a ako se radi o mladim listovima radije ne. Izbjegavajte sredstva za poliranje listova koja će ljubazni trgovci rado prodati. Mladi listovi uvijek izgledaju sjajni I ljepši od starih. Nemojte se dati zavarati jer pretjerano koristenje takvih sredstava začepljuje pore gotovo kao I prašina. Sjaj nastao upotrebom takvih sredstava kratko traje, a začepljenje pora nešto dulje. Radije upotrijebite razrijeđeni vinski ocat, mlijeko ili pivo. Mlade listove nemojte polirati.


Prozračivanje sobnog bilja

Potrebno je iz više razloga. Snižava temp. za vrućih dana (poglavito od sredine svibnja kada je krajnje vrijeme za vaše biljke da izađu vani), snižava zračnu vlagu u gustim skupinama bilja gdje su na proljeće idealni uvijeti za pojavu raznih bolesti, jača otpornost biljke i odstranjuje razne štetne tvari iz kuhinjskih para, štednjaka, isparavanja od svježe boje pa čak i zrelih jabuka. Biljke debljih i kožastih listova to podnose bolje. Sada obavezno valja prozračiti sobne jele, kaktuse i sukulente (možete ih ostaviti vani), kao i fatsije, vodenike te schizanthus (ne ostavljati vani ukoliko su temperature preko 18°C.) Van obavezno iznesite akacije, citruse, sobnu lozicu, kuriku, šumske kaktuse, jasmine, lovor, pasifloru, nar i juku. Ukoliko su temperature još uvijek puno niže od sobnih na koje su biljke navikle, pripazite, kao i na propuh.


Vrijeme prihranjivanja

Iako ste to već učinili prošli mjesec, svako malo prošećite vrtom i sa biljaka i drveća uklonite suhe i uvele listove.

Ovu radnju morate stalno ponavljati jer uveli cvjetovi cvjetnicama, oduzimaju snagu.

Biljke su sada u periodu intenzivnog rasta i zato im osigurajte dostatnu količinu hrane. Najjednostavnije je biljke prihraniti tekućim gnojivom koje u biljku dospijeva preko listova i kroz korijen te mu je djelovanje znatno brže od nekih drugih vrsta gnojiva. Ovisno koju kulturu želite prihraniti, treba koristiti i odgovarajuće gnojivo, zato je najbolje da se raspitate u jednom od specijaliziranih centara ili rasadnika. Ukoliko određene kulture daju plod pokušajte izbjeći umjetna gnojiva. Najpovoljnija varijanta za vas, biljke, tlo u koje unosite prihranu i okoliš je definitivno zreli stajski gnoj. Ako imate povjerenja u kontrolirano porijeklo ovakvog gnojiva, od vašeg dobavljača se raspitajte za najbolje vrijeme prihrane ovisno o kulturi.

Ako primjetite da vam je travnjak počeo lagano žutjeti, onda je sada pravi trenutak da ga prihranite, prije početka košenja. Bez obzira što ste pokosili prošli mjesec, za vjerovati je da je već dosegao visinu za narednu košnju. Bez obzira, prošećite po površini i uklonite ručno korove koji vire iz travnjaka.


Još malo oko travnjaka…

Neupućenima izgleda kao dio vrta koji je najjednostavniji za održavanje, ali činjenica je da oko njega stalno ima posla. Ako ste u travnju tek posijali travu, onda je sada vrijeme za prvu košnju. Točnije ako su vlati trave duljine od 8 – 10 cm onda je vrijeme za košnju. Za prvo košenje najprikladnije bi bilo pokositi ručno, s kosom ili električnom ili motornom kosilicom, a nikako ne sa flaksericom zbog još uvijek slabog korijena trave. Travu smijete skratiti za trećinu.

Neki tvrde da se travnjak mora kositi svakih pet dana, ali u redu je i ako ga pokosite dva puta mjesečno.

Da bi travnjak bio što gušći i trava što brže rasla, potrebno ga je jednom mjesečno pognojiti i dobro zaliti.

Protiv korova u travnjaku možete se boriti čestom košnjom, ručnim pljevljenjem korova ili u krajnjem slučaju, korištenjem nekog selektivnog herbicida.

Ako se na travnjaku pojavila mahovina to može značiti i da je zemlja previše zbijena te je treba malo razrahliti, a to se najjednostavnije uradi sa grabljama (metalnim).


Ako ima mjesta za povrtnjak…

Gradski vrtovi su uglavnom mali, ali i u tako malim vrtovima nema razloga da u jednom kutku ne uredite povrtnjak kako bi tijekom ljeta imali pri ruci svježe i zdravo povrće. Ukoliko nerado konzumirate plodove uzgojene u gradu, uvijek se možete opredijeliti za varijantu uzgoja na prozorskoj dasci i to samo onih vrsta koje se koriste u manjim količinama – začina. U prvom redu je to peršin koji možete posijati od proljeća do sredine ljeta. Jedino što vam treba je strpljenje jer treba dugo da proklije. Posijte i stavite na toplo i sunčano mjesto uz svakodnevno zalijevanje. Peršin nikada u zatvorenom prostoru neće biti onakav kakvog ga viđate vani, ali za upotrebu će poslužiti. Svako malo ga iznesite na otvoreno. Preporuka je da u takvim uvijetima svake godine uzgojite nove biljke iz sjemena i njima zamijenite stare. Sadnicu metvice uzmite u rasadniku ili iz vlastitog vrta. Ljeti lončić držite na podlošku punom vode, a zimi ostavite supstrat da se isuši. Zatim bosiljak i mažuran kao jednogodišnje, a od višegodišnjih kadulju i timjan. Vlasac obavezno držite u stalno vlažnom kompostu, a listove možete redovito brati i dodavati omletu, krumpiru, … ako ste ga uzgojili iz sjemena nemojte ga brati dok ne dosegne 5cm visine i nikako nemojte dopustiti da biljka procvjeta.

Sada je pravo vrijeme da posadite mahune, cvjetaču, rajčice, zelenu salatu, grašak, peršin, bosiljak, krastavce…

Da se ne pogubite kada počnu nicati prve biljke, a vi više niste sigurni ni gdje ste ni što ste posadili, jednostavno zabilježite što ste posijali i kada. Najjednostavnije vam je to označiti tako da u zemlju zabodete štapić (30-ak cm) i na njega navučete vrećicu u kojoj je bilo sjeme.


Zalijevanje, okopavanje i sadnja

Već možete započeti sa okopavanjem i razrahljivanjem zemlje. Vrijeme je kada sve buja i kada biljkama treba zraka i vode. Vrijeme je da započnete sa obilnijim zalijevanjem, barem svaki drugi dan. Ukoliko još niste posadili cvijeće, petunije i pelargonije još uvijek možete.

SAVJET MJESECA: u vrtu su vam se pojavili puževi i uništavaju sve oko sebe! Nema problema. Nabavite u nekom vrtnom centru mješavinu od recikliranih školjki i pospite je oko biljaka ili posuda u kojima držite biljke. Vidjet ćete da puževa više neće biti!


Vrt – produženi dnevni boravak

Zatoplilo je i definitivno je došlo vrijeme da se u vrt vrate garniture za sjedenje, suncobrani, tende i sve one sitnice koje vrtu daju draž i osjećaj kao da smo u stanu ili kući, a opet smo pod vedrim nebom.

Ako imate drvene klupe, stolove i stolice, provjerite u kakvom su stanju, te ako je potrebno, “bacite” na njih jedan premaz, lazure, laka ili boje.

Provjerite u kakvom je stanju vrtna rasvjeta, ako je imate, a obvezno uredite vrtni roštilj ili ako ga još uvijek nemate, pod hitno nabavite.

Sada je krajnje vrijeme da se urede i svi prilazi i prolazi u vrtu, popravi ograda, razvuku nove špage za sušenje veša itd.

Ukoliko imate kućne ljubimce, osigurajte i njima neko mjesto. Pustite ih da ga sami odaberu i tamo premjestite njihov pribor za jelo i postavite prostirku. Vodite računa o tome da ono što je nama ugodnog mirisa njima najčešće i nije. Blizina aromatičnog bilja, a poglavito lukovice, neće biti njihovo omiljeno mjesto.