Vrtni kalendar - Lipanj

Vrtni kalendar - Lipanj

Zalijevanje biljaka

Voda predstavlja izvor života za biljke. Ovisno o vrsti tla treba voditi brigu o količini vode koja se daje biljkama. Ako je tlo pjeskovito, onda je ono i propusno, što znači da ga treba češće zalijevati, a ako u tlu dominira ilovača, onda vodu treba pažljivije dozirati jer previše vode može uzrokovati truljenje biljaka.

Ovaj period godine je suh i vruće je te je ovo trenutno najvažnija radnja koju morate obavljati u vrtu kako bi se biljke mogle nesmetano razvijati i prikazati u najljepšem izdanju.

Cvijeće i biljke iz povrtnjaka najbolje je prskati (orošavati), a grmlje i drveće zalijevati. Najpogodnije vrijeme za zalijevanje biljaka su ili ranojutarnji sati ili vrijeme zalaska sunca.

Ako zalijevate biljke onda to činite “ručno” iz kante tako da možete pažljivo dozirati i količinu i snagu vode, a nikako iz crijeva spojenog na vodovodnu instalaciju. Ako orošavate biljke onda je daleko praktičnije koristiti crijevo s odgovarajućim nastavkom.

Da ne bi pretjerali sa zalijevanjem biljaka, najbolje je da provjerite tako da otkopate zemlju do dubine oko 10-ak cm i ako je tamo zemlja suha, znači da biljkama nedostaje vlage.


Obrezivanje živice

Sada je vrijeme i za orezivanje "živih" ograda, a možete se poigrati i probati formirati kakav zgodan oblik od tuje, šimšira ili slične zimzelene stablašice.

Ako vam se to čini prekomplicirano, možete na jednostavniji način uz pomoć žice, oblikovati tj. usmjeravati rast bršljana.


Košnja trave (travnjaka)

Košnja postaje najintenzivniji dio radova u vrtu jer ako želite imati lijep i uredan travnjak, obavezno morate kositi svakih tjedan dana.

Uz rubove travnjaka koristite flaksericu ili ručne škare za travu.

Kako bi spriječili rast mahovine, nakon košnje koristite grablje s metalnim zupcima.

Pokošenu travu obavezno maknite sa travnjaka i stavite je ispod grmova. Na taj način spriječit ćete rast korova i prekomjerno isušivanje tla.

Vodite brigu o redovitom prskanju travnjaka (ako je vruće i suho, onda svakodnevno).


Sadnja dvogodišnjih biljaka

Poveznica između jednogodišnjeg cvijeća i trajnica upravo su dvogodišnje biljke ili polutrajnice. Da bi iduće godine uživali u lijepom cvijeću maćuhica, potočnica, karanfila ili zvončića, sada je pravo vrijeme za sadnju. Možete ih sijati od početka ranog ljeta pa sve do jeseni.

Većinu dvogodišnjih biljaka treba, nakon što se malo razviju, prepikirati na razmak od 10 – 15 cm, a ujesen posaditi na njihovo konačno mjesto rasta. Kako danas u mnogobrojnim specijaliziranim vrtnim centrima ili tržnicama postoje već gotove sadnice, to je možda i najpraktičnije rješenje.

Mnoge od dvogodišnjih biljaka neće izumrijeti krajem idućeg ljeta već će samozasijavanjem produljiti svoj životni vijek na dvije, tri pa možda i više godina.

Ako vam je potreban niski cvjetni pokrivač, onda možete zasijati tratinčice koje narastu do 15 cm visine. Sjeme pomiješajte s pijeskom, a rasađujte ih na jesen. Iako se sama dobro zasijava, preporučuje se razmnožavanje svake godine.

Od ostalih nižih polutrajnica tu su još i neizostavne maćuhice i potočnice koje mogu narasti do 20 cm visine, a njihovo šarenilo boja davat će živost svakom vrtu. I njih je potrebno rasaditi najkasnije u rujnu na razmak od 15 cm.

Ukoliko želite više biljke, onda posijte zvončiće, čiji cvjetovi koji vise u grozdovima izgledaju vrlo atraktivno. Mogu narasti do 90 cm visine, a morate ih posijati ili u klijalo ili na zaštićenu gredicu u vrtu te nakon pikiranja, na jesen presaditi na konačno mjesto i to u razmaku od 30-ak cm. Zvončići uspijevaju na bilo kojem vrtnom tlu uz napomenu da vole sunčana mjesta.

Ako vam je potrebna vrlo visoka biljka onda posijte divizmu ili vučji rep. Ova lijepa polutrajnica može narasti do 200 cm visine, a intenzivne je žute boje. Za razliku od ostalih, nju morate rasaditi nešto ranije tj. krajem kolovoza. Voli sunčana mjesta.


Povrtnjak

U povrtnjaku se mora voditi briga da biljke nikako ne ostanu žedne, a naročito rotkvice, zelena salata, mahune i mrkva.

Najbolje ih je rositi raspršivačem (cijele biljke) što će ujedno spriječiti i pojavu raznih biljnih ušiju i buha.

Sada je i pravo vrijeme presađivanja rajčica iz kontejnera u vrt. Presadite samo očvrsnule stabljike i to na razmaku 50-ak cm jedna od druge.

Možete posijati i krastavce tako da na gredicu u jedan red na razmaku od 15-ak cm posijete 2-3 sjemenke. Nije još kasno da posijete grašak, koji će isklijati već za 8 dana.


Paraziti, uši i ostali nametnici

Nametnici se na biljkama mogu pojaviti u vrlo kratkom roku i zato ih morate često pregledavati i zavirivati pod listove. Ako na stabljici i ispod listova uočite smeđe mrlje to je znak da su biljku napale štitaste uši. Njih ćete najjednostavnije maknuti ako biljku poprskate otopinom 10 cl denaturiranog alkohola i 1 l vode.

Ako zemlja postane previše suha, postoji mogućnost pojave vrtnih buha koje mogu izazvati velike štete, zato da bi to spriječili, uredno zalijevajte.

Ako se na biljkama pojave biljne uši, najjednostavnije ih se možete riješiti prirodnom otopinom od koprive. Nekoliko stabljika koprive prelijte vodom i nakon 24 sata tu otopinu razrijedite sa 10 dijelova vode i njome poprskajte napadnutu biljku.