Vrtni kalendar - Srpanj

Vrtni kalendar - Srpanj

Zalijevanje vrta

Srpanj je jedan od mjeseci kada su padaline najrjeđe, a temperature najviše stoga morate dobro paziti da vam biljke uvijek imaju dovoljne količine vode. Za ovo doba godine postoji jedno pravilo koje kaže da je bolje jednom tjedno obilno zaliti biljke nego svakodnevno u manjim količinama. Zašto? Zato jer kod obilnog zalijevanja dolazi do stvaranja zaliha vode u dubljim dijelovima zemlje te se na taj način biljka prisiljava da pusti „dublje“ korijenje što biljku čini čvršćom i otpornijom od onih koje se svakodnevno površno zalijevaju i koje se naviknu uzimati vodu kroz lišće pa im korijen „zakržlja“ i ostane plitak.

Najidealnije vrijeme za zalijevanje biljaka je pred večer tj. kad iz vrta nestane direktno sunce. Tada biljke imaju i najviše vremena za uzimanje potrebne vode (cijelu noć) dok npr. kod jutarnjeg zalijevanja, najveći dio vode će tijekom dana ishlapiti.

Biljke ne smijete zalijevati jakim mlazom vode već je najbolje da koristite raspršivače.


Travnjak

Travnjak stalno zahtijeva brigu i održavanje. osim redovite košnje, ovo je i period kada treba obratiti pažnju na pojavu korova (maslačak, čičak, tratinčice, žabljak...) kojeg ćemo najjednostavnije odstraniti mehaničkim putem tako da se duboko odreže korijen ili kompletno iskopa. Za odstranjivanje korova postoji specijalni alat, a za nuždu može poslužiti i obični kuhinjski nož.

Ne zaboravite ni na gnojenje travnjaka umjetnim tekućim gnojivom kako bi se nadoknadili veliki gubici nastali učestalim košnjama. Prozračivanje je također važno ako želite imati lijep travnjak. Ono travnjaku omogućuje da „diše“, a najbolje se odradi specijalnim valjkom za zračenje. Ako ne posjedujete takav alat onda možete upotrijebiti metalne grablje koje zabadate u zemlju na određenim razmacima. S njima odmah možete ukloniti i mahovinu ako se je kojim slučajem pojavila na travnjaku.


Povrtnjak

Ovo je vrijeme kada morate posijati određene kulture ako želite na jesen uživati u njihovim plodovima. najčešće vrste su zelene salate, kristalka, endivija, kineski kupus. cikorija itd. Sve one se siju u gredicu, a nakon klijanja koje traje otprilike tjedan dana potrebno je biljke rasaditi i prorijediti na otprilike 30-ak cm. Ne zaboravite na redovito zalijevanje. Krajem srpnja možete posijati i špinat na razmaku od 20-ak cm. Nakon 20 – 30 dana špinat je sazrio i spreman je za branje.

Na mjestima gdje ste do sada imali posađenu salatu možete posaditi cvjetaču (karfiol). Možete ga i posijati, ali za vlastite potrebe, jednostavnije je kupiti gotove sadnice. Cvjetaču je potrebno često zalijevati i u toku rasta nekoliko puta gnojiti.


Uređivanje vrta

Vrt je mjesto koje cijelu godinu zahtijeva rad. Kako je sada period kad u vrtu ipak ima nešto manje posla nego u proljeće i jesen, a i mnogi od nas idu na godišnji odmor, ovo je idealno vrijeme za „one druge“ radove, razne popravke ograda, staza, vrtnih kućica i drugih vrtnih elemenata.

Napravite laganu šetnju kroz vrt i stavite na papir sve primjedbe i uočene nedostatke, a odmah možete napraviti i izmjere (ponesite metar) kako bi kasnije točno znali sve potrebne dimenzije.