Vrtni kalendar - Kolovoz

Vrtni kalendar - Kolovoz

Skoro sve što je rečeno za srpanj, važi i za kolovoz. Najvažnije je i dalje obilno zalijevati biljke i pravilno ih prihranjivati umjetnim gnojivom.

Ako ste u lipnju ili srpnju posijali dvogodišnje biljke (turski karanfil, krasuljak, maćuhice, tratinčice i sl.), sada je pravo vrijeme da tek iznikle biljčice pikirate i rasadite na željeno mjesto.

Još jedan posao koji ne smijete zaboraviti je skidanje ocvalih i osušenih cvjetova i peteljki kako bi omogućili rast novih.


Početak planiranja

Kolovoz je idealan za planiranje jesenske sadnje npr. lukovice i zimzelenih biljaka ili ako još nemate travnjak sada je pravo vrijeme za sve potrebne grube radove i pripremu za jesensku sadnju trave.

Krajem mjeseca ocvale trajnice razmnožite dijeljenjem: lopatom ili nožem režite snop korijena sa stabljikama na nekoliko dijelova.

Kolovoz je period kada možete prikupiti sjeme mnogih jednogodišnjih biljaka (petunije, dragoljuba, kadifica, zebica, kao i različitog povrća i začina) i na suhom i hladnom mjestu čuvati ga do idućeg proljeća. Ako prikupljate sjeme dvogodišnjih biljaka (turski karanfil, krasuljak, maćuhice, tratinčice i sl.) onda ih je najbolje odmah posijati kako bi biljka koja će niknuti još ove godine, bila dovoljno jaka da prezimi i dočeka proljeće te vas obraduje cvatom.


Uberite plodove rada

Kolovoz je vrijeme kada se iz povrtnjaka mogu ubirati plodovi. Sada je vrijeme kada možete brati grašak, mladi krumpir, papriku, kukuruz šećerac i sl.) Želite li na jesen imati svježu zelenu salatu sada je idealno vrijeme za njenu sadnju. Možete posaditi i matovilac. Sada je i vrijeme za sušenje začinskog bilja. Ako želite u zimskim danima imati suhog cvijeća od kojeg ćete izrađivati razne dekoracije, bukete i sl. onda se upravo sada osvrnite po vrtu i uberite i posušite odabrano. Kolovoz je idealan za planiranje jesenske sadnje npr. lukovice i zimzelenih biljaka ili ako još nemate travnjak sada je pravo vrijeme za sve potrebne grube radove i pripremu za jesensku sadnju trave.