Vrtni kalendar - Rujan

Vrtni kalendar - Rujan

Polako prolazi ljeto i dolaze nam hladnoće,  a ove godine nam hladno vrijeme i ne dolazi tako brzo i još uvijek je toplo. Ali polako je vrijeme da krenemo s novim poslovima u vrtu i kući. Pripremimo svoje biljke za nadolazeće hladnije vrijeme, kako ono u vrtu tako i biljke u kući ili na balkonu i terasama.

 

U rujnu sunce nije tako jakog intenziteta, te možemo početi i sa novom sadnjom i presađivanjem zimzelenih grmova i stabalaca, i trajnica. Kako bi se dobro užilile i bile pripremljene za nadolazeće zimu. Iako se ovo može učiniti i u proljeće sada je bolje vrijeme! Zato što je zemlja još topla od ljetnih vrućina i bolje je za biljku nego da ju sadimo u proljeće kada je zemlja hladna i treba joj dugo da se ponovo ugrije, i biljci je teže rasti u takvim uvjetima.

Uz sadnju zimzelenih grmova i stabalaca u vrtu, također možete početi i saditi lukovičasto cvijeće za proljeće, ili ih posaditi u posude te unesti u podrum ili garažu, na toplije mjesto tako da nam osvježe svojom ljepotom i tmurnu zimu. I sada ćete naći i najbolju ponudu lukovica u trgovinama, stoga nabavite si narcise, tulipane, šafrane, zumbule i slično cvijeće. Uz njih možete posaditi i ciklame ovaj mjesec! Ali za ciklamu je potrebna temperatura prilikom nicanja čak 20 *C, tako da imajte na umu na kojem mjestu ćete ju posaditi i dali će imati tražene uvjete. Nakon što nikne i krene biljka da raste, temperatura potrebna za uzgoj se snižava na 15*C do min. 12*C.

Zalijevanje treba smanjivati, jer više nije tako vruće i veća je količina vlage u zraku. Tako da prije svakog zalijevanja treba provjeriti vlažnost komposta prije zalijevanja. Te pojedine biljne vrste i potpuno prestati zalijevati da krenu i počnu se pripremati za zimsko mirovanje.

Također i sa gnojenjem i prihranjivanjem cvijeća je polako kraj, i više nije potrebno. Još možemo dodati na početku mjeseca ukoliko je vrijem i dalje lijepo, i s time završiti prihranjivanjem cvijeća s gnojivom za ovu godinu. Također možemo po zadnji put dodati gnojiva (kalija i dušika) travnjaku.

Ljetno cvijeće zimu mora dočekati na toplijem mjestu...
Ljetno cvijeće zimu mora dočekati na toplijem mjestu...

Vrtno cvijeće koje nije otporno na hladnoću i jednogodišnje je potkraj mjeseca se može i ukloniti iz vrta i posaditi novo cvijeće koje će ga zamijeniti. Tako ukoliko želimo imati lijep vrt i za vrijeme hladnog zimskog perioda, najbolje je posaditi maćuhice! Možete ih posaditi kako u vrt tako i na balkone i u cvijetnjake.

 

Sobne biljke koje ćemo unijeti u kuću preko zime treba polako obustavljati prihranjivanje, te polako početi praviti mjesta u kući ili rasadniku za njih.

Ostatke od vrtnog i sobnog cvijeća koje smo počupali ili odrezali, najbolje je da stavimo na kompost. Kompostiraju se samo zdrave biljke i bez sjemenja.Da nam iz nastalog komposta ne bi  nikle razne biljke i korov,prije kompostiranja odstranimo cvjetni dio gdje nastaje sjeme.


Kako začinsko bilje gubi aromu ako nema dovoljno topline i sunca,u rujnu treba pobrati začinsko bilje a ono višegodišnje premjestiti u kuću.

U rujnu božure razmnožavamo dijeljenjem korijena.Razgrnuti korijenje da se dođe do gomoljastog dijela božura. Nožem odrezati dio korijena sa nekoliko zdravih pupova i posaditi u lončanicu.


Preuzeto sa www.cvijet.info