Priprema tla za travnjak

Priprema tla za travnjak

Bez obzira na veličinu i ardhitekturu kuće, zeleni travnjak je taj koji joj daje «ono nešto», kao okvir na slici. Travnjak je ponos svakog vrta i okućnice.
Za lijep i kvalitetan travnjak najvažnija je dobra i temeljita priprema tla kao i pravilan odabir sjemena trave. Da bi uvijek bio i ostao lijep mora se redovito održavati. Ovdje donosimo pregled savjeta oko pripreme i održavanja travnjaka.

PRIPREMA I PLANIRANJE TERENA

Prije nego li krenete u sjetvu travnjaka najvažnije je dobro pripremiti tlo. Što to znači? Prostor na kojem želite zasijati travnjak kao prvo morate dobro prekopati (ručno ili motokultivatorm, ovisno o veličini travnjaka) na dubini od 10 - 20 cm, ovisno da li je tlo humusno ili glinenasto. Ako je tlo pretvrdo (previše gline) morate ga popraviti dodavanjem pijeska, ako je pjeskovito onda dodajete treset, a ako je tlo izuzetno tvrdo (vrlo glinovito) dodajete sloj humusa u visini od minimalno 5 cm. Kada ste ovako pripremili tlo sve to usitnite kako bi se stvorio fini razmrvljeni sloj zemlje debljine desetak centimetara. Naravno, sav korov, korijenje, kamenje i razne druge stvari su apsolutno suvišne i treba ih odstraniti. Korov možete ukloniti i kemijskim putem uz pomoć herbicida.

Ako primjetite neravnine (udubine ili uzvišenja) poravnajte ih nasipanjem nove zemlje ili rastiranjem viška zemlje. Usitnjenu zemlju nakon svega povaljajte s valjkom i prorahlite grabljama. Ostavite nekoliko dana da se zemlja slegne.

Pripremom i planiranjem terena za travnjak morate predvidjeti lagani pad od najmanje 0,5% zbog otjecanja vode.

GNOJIDBA TLA

Barem tjedan dana prije sjetve tlo pognojite mineralnim ili organskim gnojivima. Jedna od najčešćih pogrešaka koja uzrokuje loš izgled travnjaka je gnojenje zemlje neposredno prije sjetve trave. Preporuka je da koristite mineralna gnojiva jer u organskom gnojivu (stajskom) vrlo često zna biti sjemenki korova s kojim ćete u vrlo kratkom roku zakoroviti travnjak i upropastiti cijeli trud.

Zemljište je potrebno prihraniti posebnim gnojivom za travnjake 2-3 puta godišnje sa 10-20 g gnojiva na četvorni metar. Preporučuje se upotreba mineralnog NPK gnojiva u formulacijama 8:16:8 ili 10:10:10.


UrediSvojDom