Pregled nezgoda u vrtu

Pregled nezgoda u vrtu

Nemoguće je sastaviti popis svih mogućih nezgoda u vrtu, jer se većina njih jednostavno ne može predvidjeti. Međutim, nikada ne treba zaboraviti da najmanja i najobičnija ranica, može biti potencijalno opasna i vrlo neugodna.

U vrtu često ima i hrđavih čavala i krhotina stakla koje možemo prilikom "čeprkanja" po zemlji neoprezno uhvatiti rukom i posjeći se ili ubosti. Ima još bezbroj mogućnosti kako se možemo ogrebati, porezati, udariti, iščašiti ruku ili nogu, ili pasti s Ijestava i slomiti neki dio tijela.

Mnoge biljke imaju trnje, kao ruže ili kupine, opuncije imaju bodlje s kukicama, a vrhovi listova agava imaju vrlo čvrste bodlje koje mogu nanijeti vrlo ozbiljne ozljede. Na popis nezgoda u vrtu spadaju i razni kukci, ose, pčele i pauci, a čiji ubodi ili ugrizi mogu biti vrlo opasni.

Još jedna opasnost krije se u loše ili nepažljivo čuvanim i primjenjivanim sredstvima za zaštitu bilja. Zbog toga je jaka otrovna sredstva najbolje izbjegavati i po mogućnosti što više koristiti prirodne načine zaštite.


Alat uvijek pospremite kada ga više ne koristite
Alat uvijek pospremite kada ga više ne koristite

Dodatne opasnosti kriju se pri radu s električnim ili motornim alatima kao i mehaničkim alatima za rezanje, šišanje, košenje, kopanje. Pri radu s takvim uređajima obavezno koristite propisana zaštitna sredstva. Isto tako, velike se opasnosti kriju od ozljeda s nepravilno odloženim alatima. Alate uvijek pospremajte na za to predviđeno i uređeno mjesto.

Jedna od najvećih opasnosti kod rada u vrtu je infekcija tetanusom čiji se uzročnici često nalaze u vrtnoj zemlji. I ovdje je dovoljna na izgled bezopasna ozljeda kože, kojoj se ne posvećuje nikakva pažnja pa da cijela priča tragično završi. U slučaju bilo kakve rane (uboda, razderotine ili slično) najbolje je ranu odmah očistiti, oprati i dezinficirati. Osobama starijim od 65 godina preporučuje se dodatno cijepljenje protiv tetanusa.

Savjet:

Da bi povrede pri radu u vrtu sveli na minimum, u svakoj prigodi koristite propisana zaštitna sredstva. Rukavice obavezno imajte na rukama i nikada ne radite bosi. Ako nešto režete, pilite ili slično, obavezno koristite zaštitne naočale. Obratite veliku pažnju na djecu koja se vole motati oko vas dok nešto radite!


UrediSvojDom