Dječja soba - nekoliko savjeta

Dječja soba - nekoliko savjeta

Djeci je potreban vlastiti prostor u kojem se mogu igrati, učiti, odmarati i ako treba, "pobjeći" od odraslih. Zato, ako ikako možete, omogućite im posebnu prostoriju, namijenjenu isključivo njima. Bolje i da je mala sobica nego nikakva.
Prije nego li krenete u namještanje i opremanje dječje sobe, pobrinite se da to obavite u skladu s određenim pravilima, jer dječja soba "raste" s djecom i s njima se mijenja. Budite pripravni na preuređenje i preraspoređivanje sobe svakih nekoliko godina kako dijete (ili djeca) raste. 
Kod uređenja dječje sobe obratite pažnju na tri stvari:


• sigurnost (oštri rubovi, električna struja, zaštitne ograde…)


• praktičnost (krevet na kat, police i ladice u neiskorištenim djelovima sobe…)


• zanimljivost (uredite sobu tako da djeci bude zanimljiva i ugodna za boravak)Tri zone


Dječja soba bi trebala imati tri područja: za spavanje, za učenje i za igru. Obzirom da dijete vrlo brzo raste, a samim tim i njegove potrebe, imajte to na umu i predvidite određene potrebe djeteta te ostavite prostora kako bi kasnije što lakše unijeli promjene.
Ako je soba mala ili ako je predviđena za dvoje ili više djece, manjak prostora rješite upotrebom kreveta na kat. Osim što ste uštedjeli na prostoru, djeci ste donijeli i dodatno veselje jer ona obožavaju takvu vrstu kreveta koje vrlo često koriste i za igru.

Za uštedu prostora koristite i stolice na rasklapanje, a svaku "rupu" popunite policama ili ormarićima s ladicama kako bi djeca imala gdje pospremiti svoje "carstvo". Vjerujte, polica, ladica i ormarića nikad dosta u dječjoj sobi.
Ako više djece dijeli sobu u kojoj ima dovoljno mjesta, krevete možete složiti paralelno jedan pokraj drugoga s minimalnim razmakom od 60 cm ili pak u obliku slova "L".


Dječja soba mora imati dostatan prostor za igru
Dječja soba mora imati dostatan prostor za igru

Ormar je neizostavan komad namještaja dječje sobe, ali ako ikako možete ne stavljajte u njega svoje stvari već ga u cjelosti prepustite djetetu. Ako je moguće, radni stol postavite tako da na njega dopire dovoljno dnevnog svjetla i to s lijeve strane (ili s desne ako je dijete ljevak). Radni stol opremite i odgovarajućom stolnom svjetiljkom. Krevet ne stavljajte uz ili ispod prozora iz sigurnosnih i zdravstvenih razloga. Isto tako krevet nije dobro postaviti uz radijator ili neki drugi izvor grijanja.


Dekoracije


Boja zidova i namještaja treba biti u veselim tonovima, ali pazite da ne pretjerate. Ako su djeca starija (više od 10 godina) dozvolite im da na zidove zalijepe postere svojih omiljenih junaka, a manjoj djeci postavite likove iz svijeta crtića. Za takve prilike su najbolje rješenje tapete koje se brzo i jednostavno i postavljaju i uklanjaju.


Što su djeca manja više borave na podu sobe pa ako imate malu djecu obavezno na pod stavite tapison ili tepih. Kako se danas tapisoni i tepisi mogu pronaći po vrlo povoljnim cijenama, ne opterećujte se da li će se i kako će se čistiti i održavati. Nakon par godina i tako će biti pun mrlja i flekova te ga jednostavno zamijenite novim.  
Obzirom da je danas struja neizostavna zbog napajanja gotovo svih uređaja, predvidite gdje će sve biti potrošači te postavite utičnice ili produžne kablove ali na način da što manje smetaju i da nisu na dohvat djeci (naročito ako su manja djeca). Pazite i pri izboru rasvjetnih tijela koja mogu privući pozornost manje djece.


I na kraju, u uređenje dječje sobe uključite i samo dijete ili djecu jer ipak je to njihova soba u kojoj će oni provoditi najviše vremena pa je red i da sami odluče (u određenim granicama) o tome kako će im soba izgledati.


Ostali tekstovi na temu dječje sobe:

- dječja soba - nekoliko savjeta

- kako urediti dječju sobu za školarca

- skriveni prostori u dječjoj sobi

- kreveti na kat za dječju sobu

- dječje sobe za školarce

- dječje sobe za predškolsku dob

- dječje sobe – mašta i stvarnost

- kako urediti sobu za tinejdžere

- dječje sobe

- dječje sobe radni pisaći stol

UrediSvojDom