Kupnja balkonskog bilja

Kupnja balkonskog bilja

Ponuda balkonskog bilja je iz godine u godinu sve veća, izbor biljaka je stoga teži. Pred mnogim lijepim biljkama teško je izabrati najljepšu i najprimjereniju. S vremenom se dogodi da izabrana cvjetnica nije vesela na suncu, u sjeni, na vjetru, pod kišom… S vremenom dobijemo iskustvo i otkrijemo "dobitnu kombinaciju" za svoj dom.


Od položaja fasade do gredice s cvijećem…


Na selu želimo s prozorskim i balkonskim biljem očuvati "selo". Zato smo svakako posadili dobro znane viseće pelargonije i zvončiće, viseće karanfile, petunije, begonije, vodenike, fuksije itd. Naravno njima dodamo još kakvu cvatuću biljku iz novijeg vremena npr.: žutu zečju djetelinu, brahikomu, bakopu, itd., koje krase mali cvjetovi. Lisne ljepotice također dolazi u obzir. Među njima se najviše raširio tamjan koji preuzima vodeće mjesto. Izdanke koji žele prerasti susjedno bilje, usput porežemo.


Kombinacije bilja


Pri odabiru bilja ne obaziremo se samo na položaj balkona, odnosno prozora iako je u pravilu on izrazito važan. U sjeni uspijevaju drugačije biljke nego na suncu. Pojedinačnim biljkama ne paše kiša i radije su u zavjetrini. Naročito cvjetnice s duplim cvjetovima ne vole kišu. Ali s vremenom naučit ćemo da su mnoge biljke rado na otvorenom.

Jeste li već posadili begonije, lantane, različite trave, slatki krumpir (batat), koleus,verbene, grmaste ivančice, vodenike, žutu zečju djetelinu, bidens, afričko smilje, indijansku mentu, crnu koprivu, čokoladnu djetelinu, viseći slak, tunbergiju, fuksiju itd. u gredicama ili u slobodnim posudama, daleko od sigurnoga zaleđa? Kada izaberemo biljke po kojima su naši prozori i balkoni simpatični, načinimo još korak naprijed. Odlučimo se za boju cvijeća i za mnogo različitih posuda (žardinjere, zdjele, viseće košare).

U gradovima i prigradskim naseljima su sadnje“slobodnije”, odnosno uživat ćemo u traženju šarenih kombinacija, koje će ostvariti cvatuće i strukturne biljke.
Dodamo također koju povrtnicu ili aromatičnu biljku, na primjer ukrasni kelj s crvenim listovima,crveni bosiljak ili šarenu blitvu. Ona je zanimljiva zbog narančastih, žutih i crvenih lisnatih peteljki. Ne zaboravimo da su timijan i salvija obojani, pa njima radije namijenimo prostor u loncu nego u žardinjeri koji postavimo na terasu ili pred ulaz u kuću.


Boje, boje…


Cvjetnice na prozorima i balkonima neka budu bojama u skladu s okolicom kuće i bojom fasade. Pri tome nije važno da se balkoni savijaju pod težinom cvijeća. Upravo obrnuto, uređen vrt na kojemu ne nedostaje ukrasnoga drveća, grmlja i gredica s trajnicama, treba još malo cvijeća. Šarena sadnja na prozorima i balkonima je "točka na i".


Balkonsko cvijeće prepuno je veselih boja...
Balkonsko cvijeće prepuno je veselih boja...

U polusjeni cvatu plave hortenzije, koje se lijepo slažu sa žutom fasadom. Prozore ćemo onda zasaditi s plavim ili crvenim cvjetnicama. Izabrali bi plavu toreniju i crvenu viseću pelargoniju, ili pak plavu lobeliju i crvenu begoniju, brahikomu i crvenu verbenu itd. Naravno to su samo neke od mnogobrojnih mogućnosti koje govore o tome da vrt ne završava gredicama ili pak na prozorskoj polici.

Žutu kuću lijepo podignu crveni cvjetovi. Boje koje se dobro slažu u svakodnevnom životu, dobro se slažu i u vrtu. Zelenkastu fasadu oplemene narančasti cvjetovi, baš kao i oni crveni. Odlučiti se moramo za jednu ili drugu boju. Bijela je dobra podloga za jedne i druge. Plavo obojana kuća traži žutu boju, ali ništa manje i crvenu. Siva fasada je dosadna, ako je ne oživimo sa žutom, narančastom ili crvenom bojom.
Naravno da se u gredici s trajnicama od proljeća do jeseni nađu različite cvjetnice. Upravo zato se je više puta teško odlučiti s kojom bojom ćemo ići u sadnju na prozorskoj žardinjeri. Ali ako se slaže s bojom fasade, odluka je lakša.


Balkone ne treba sakrivati pod cvijećem


Balkone ne treba sakrivati pod cvijećem. Lako im dodamo nekoliko žardinjera, koje njihovu ljepotu još i povežu s gredicama pod njima. Ako se odlučimo za miješanu sadnju, u kojoj vjerojatno neće nedostajati strukturnih biljaka, koje krase obojeni listovi i oblici rasta, žardinjere će biti skupe.

Da li ćemo oblikovati jednu ili tri takve skupine? To ovisi o veličini balkona. Naravno, lako žardinjere razmaknemo. Postavimo ih približno pola metra jednu od druge.
Kada se odlučimo za surfinije ili viseće pelargonije, žardinjere razmaknemo. Ponekada se balkoni uvijaju pod cvijećem. Naravno pogled na cvatuću "eksploziju" je lijep, čudesan, jedinstven. Jasno nam je da netko s najvećom predanošću brine za cvijeće. Takav je balkon središte koje preusmjerava poglede iz vrta na cvijeće, žardinjere iako to nije pravilo, koje se mora slijediti, posebno ako imamo premalo vremena za njegu.

Cvijeće je lijep ukras svakog balkona, ali ako se pretjera može se postići negativan dojam...
Cvijeće je lijep ukras svakog balkona, ali ako se pretjera može se postići negativan dojam...

Balkonsko bilje zahtijeva redovito zalijevanje, prihranjivanje, s pojedinih biljaka treba skidati ocvale cvjetove. Onda su tu lisne uši, grinje, tripsi , savijači listova, plijesan itd. Zbog tih razloga prije kupovine moramo dobro promisliti koje biljke ćemo izabrati. Ako imamo malu djecu, vjerojatno nećemo upotrebljavati kemijske pripravke protiv bolesti i štetnika. Također moramo izbrati cvjetnice koje nisu jako zahtjevne. Sada je svima jasno da pod tim uvjetima ne dolaze u obzir surfinije. Lijepe su, ali razveseljavaju samo one koji im se posvete i brižno ih njeguju. Također ih treba i prskati.


Sadnja u loncima


Za prozore i balkone želimo također lijepe nasade u loncu. prostornoj posudi, jednostavno u posudi na terasi ili pred ulazom u kuću. U zadnje vrijeme jako su popularne ukrasne trave. Sjećam se vrta s običnom, ali nevjerojatno učinkovitom kombinacijom: u jednoj posudi su cvjetale crvene verbene, koje je s plavim listovima budila čudesna ukrasna trava u drugoj posudi.

Ako ćemo saditi biljke u posude uz ulaze ili gdje drugdje, radije se odlučimo za manji broj većih, nego za veći broj manjih posuda. Čudesna grupacija u loncima jesu mediteranske biljke. Veliki lonac s plavom lavandom , kojoj čini društvo crvena cvatuća sunčana fuksija u drugom loncu, nešto lonaca ukrasnoga timijana, lonac visećega ružmarina i santolina. Umjesto crvene sunčane fuksije, izaberemo također crvenu ivančicu na deblu da umirimo mediteranski kutić. Kome je to simpatično može u lonac posaditi i maslinu, pravu maslinu!

Preuzeto sa: kalia.com.hr

Tagovi

Vrt