Otrovne biljke u vrtu!

Otrovne biljke u vrtu!

Osim klasičnih opasnosti koje vrebaju kod rada u vrtu, ima čitav niz omiljenih vrtnih biljaka koje bi se zbog jakog otrovnog djelovanja trebale izbaciti. Ako su kojim slučajem ipak prisutne u vašem vrtu, pazite kako s njima stupate u dodir. Istina je da mnogi biljni otrovi imaju veliku ljekovitu vrijednost, ali to je tema za znalce. Donosimo pregled najčešćih otrovnih biljaka koje mogu završiti u vašem vrtu:


Jedić

Aconitum napellus, ukrasna trajnica nalik na kokotac. Najgornja latica tamnoplavog cvijeta uzdignuta je u okrugli štit. Cijela biljka je jako otrovna, a žvakanje i gutanje dijelova biljke (sjemenki) izaziva već nakon nekoliko minuta šum u ušima, glavobolju i povraćanje. Zbog opasnosti po život, treba odmah potražiti liječnika. Ako su djeca česti posjetitelji vašeg vrta, lzbacite ga bez razmišljanja!

Jedić - Aconitum napellus
Jedić - Aconitum napellus

Peršinjak

Aethusa cynapium, česti je korov u vrtu, sličan širokolisnom peršinu. Znak raspoznavanja je vrlo intenzivan miris nalik luku. Čitava biljka je otrovna (alkaloid "Conin"). Uzgojem sitnolisnog mahovinastog peršina izbjeći će se zabuna.

Peršinjak - Aethusa cynapium
Peršinjak - Aethusa cynapium

Šimšir

Buxus, poznati zimzeleni ukrasni grm za obrube i nisko oblikovane živice. Cijela biljka je otrovna. U slučaju prodiranja soka u ozlijeđenu kožu može biti opasno. Ne dirajte i ne trgajte ga golim rukama!

Šimšir - buxus
Šimšir - buxus

Mrazovac

Colchicum autumnale, lukovičasta biljka koja cvate ujesen. Cvjetovi se javljaju prije listova. Čitava biljka sadrži alkaloid, nazvan "Colchicin", djeluje na krvne kapilare kod Ijudi i domaćih životinja. Udaljite ga od djece, a listove koji istjeraju još prije zime ne treba trgati.

Mrazovac - Colchicum autumnale
Mrazovac - Colchicum autumnale

Đurđica

Convallaria majalis, cijela biljka je otrovna, a najviše mesnato korjenje (tvar nalik digitalisu "Convallarin"). Onaj tko ih je brao mora temeljito oprati ruke. Djecu treba opomenuti da ni slučajno ne jedu crvene jagodičaste plodove.

Đurđica - Convallaria majalis
Đurđica - Convallaria majalis

Maslinica

Daphne mezerifum, ukrasni grm koji cvate u proljeće, javlja se i kao divlja biljka. Svi su dijelovi biljke, uključivši i crvene jagodičaste plodove jako otrovni kako za Ijude tako i za domaće životinje. 10-15 jagodica može djelovati smrtonosno.

Maslinica - Daphne mezereum
Maslinica - Daphne mezereum

Naprstak

Digitalis, u prvom redu, listovi ove dvogodišnje cvatuće biljke sadrže mnogobrojne "Digitalis Glykoside", poznate u lijekovima za terapije srca. Otrovnost je različita prema vrsti i staništu. Djecu treba upozoriti ili biljku izbjegavati.

Naprstak - Digitalis
Naprstak - Digitalis

Zlatna kiša

Lahurnum anagyroides, ukrasni grm koji cvate u proljeće. Kasnije se javljaju mahune među listovima nalik na jorgovan. Čitava biljka sadrži otrov "Cytisin". Kod uživanja većih količina postoji životna opasnost. Zbog toga ne treba brati cvjetove i ne dozvoliti djeci da se igraju mahunama.

Zlatna kiša - Laburnum
Zlatna kiša - Laburnum

Mak

Papaver somniferum, jednogodišnja ukrasna biljka i biljka uljarica. Mliječni sok u peteljkama i listovima, a naročito u poluzrelim plodovima, sadrži drogu "opium". Kod male djece, već u neznatnim količinama, djeluje smrtonosno. Zrele sjemenke vrtnog maka nisu otrovne.

Mak - Papaversomniferum
Mak - Papaversomniferum

Tisa

Taxus baccata, samo iglice sadrže vrlo otrovan alkaloid "Taxin", opasan naročito za konje. Crvene jagode gotovo uopće nisu otrovne.

Tisa - Taxus baccata
Tisa - Taxus baccata

UrediSvojDom

Tagovi

Vrt