Otrovne biljke u vrtu!

Otrovne biljke u vrtu!

Osim klasičnih opasnosti koje vrebaju kod rada u vrtu, ima čitav niz omiljenih vrtnih biljaka koje bi se zbog jakog otrovnog djelovanja trebale izbaciti. Ako su kojim slučajem ipak prisutne u vašem vrtu, pazite kako s njima stupate u dodir. Istina je da mnogi biljni otrovi imaju veliku ljekovitu vrijednost, ali to je tema za znalce. Donosimo pregled najčešćih otrovnih biljaka koje mogu završiti u vašem vrtu:


Jedić

Aconitum napellus, ukrasna trajnica nalik na kokotac. Najgornja latica tamnoplavog cvijeta uzdignuta je u okrugli štit. Cijela biljka je jako otrovna, a žvakanje i gutanje dijelova biljke (sjemenki) izaziva već nakon nekoliko minuta šum u ušima, glavobolju i povraćanje. Zbog opasnosti po život, treba odmah potražiti liječnika. Ako su djeca česti posjetitelji vašeg vrta, lzbacite ga bez razmišljanja!

Jedić - Aconitum napellus
Jedić - Aconitum napellus

Peršinjak

Aethusa cynapium, česti je korov u vrtu, sličan širokolisnom peršinu. Znak raspoznavanja je vrlo intenzivan miris nalik luku. Čitava biljka je otrovna (alkaloid "Conin"). Uzgojem sitnolisnog mahovinastog peršina izbjeći će se zabuna.

Peršinjak - Aethusa cynapium
Peršinjak - Aethusa cynapium

Šimšir

Buxus, poznati zimzeleni ukrasni grm za obrube i nisko oblikovane živice. Cijela biljka je otrovna. U slučaju prodiranja soka u ozlijeđenu kožu može biti opasno. Ne dirajte i ne trgajte ga golim rukama!

Šimšir - buxus
Šimšir - buxus

Mrazovac

Colchicum autumnale, lukovičasta biljka koja cvate ujesen. Cvjetovi se javljaju prije listova. Čitava biljka sadrži alkaloid, nazvan "Colchicin", djeluje na krvne kapilare kod Ijudi i domaćih životinja. Udaljite ga od djece, a listove koji istjeraju još prije zime ne treba trgati.

Mrazovac - Colchicum autumnale
Mrazovac - Colchicum autumnale

Đurđica

Convallaria majalis, cijela biljka je otrovna, a najviše mesnato korjenje (tvar nalik digitalisu "Convallarin"). Onaj tko ih je brao mora temeljito oprati ruke. Djecu treba opomenuti da ni slučajno ne jedu crvene jagodičaste plodove.

Đurđica - Convallaria majalis
Đurđica - Convallaria majalis

Maslinica

Daphne mezerifum, ukrasni grm koji cvate u proljeće, javlja se i kao divlja biljka. Svi su dijelovi biljke, uključivši i crvene jagodičaste plodove jako otrovni kako za Ijude tako i za domaće životinje. 10-15 jagodica može djelovati smrtonosno.

Maslinica - Daphne mezereum
Maslinica - Daphne mezereum

Naprstak

Digitalis, u prvom redu, listovi ove dvogodišnje cvatuće biljke sadrže mnogobrojne "Digitalis Glykoside", poznate u lijekovima za terapije srca. Otrovnost je različita prema vrsti i staništu. Djecu treba upozoriti ili biljku izbjegavati.

Naprstak - Digitalis
Naprstak - Digitalis

Zlatna kiša

Lahurnum anagyroides, ukrasni grm koji cvate u proljeće. Kasnije se javljaju mahune među listovima nalik na jorgovan. Čitava biljka sadrži otrov "Cytisin". Kod uživanja većih količina postoji životna opasnost. Zbog toga ne treba brati cvjetove i ne dozvoliti djeci da se igraju mahunama.

Zlatna kiša - Laburnum
Zlatna kiša - Laburnum

Mak

Papaver somniferum, jednogodišnja ukrasna biljka i biljka uljarica. Mliječni sok u peteljkama i listovima, a naročito u poluzrelim plodovima, sadrži drogu "opium". Kod male djece, već u neznatnim količinama, djeluje smrtonosno. Zrele sjemenke vrtnog maka nisu otrovne.

Mak - Papaversomniferum
Mak - Papaversomniferum

Tisa

Taxus baccata, samo iglice sadrže vrlo otrovan alkaloid "Taxin", opasan naročito za konje. Crvene jagode gotovo uopće nisu otrovne.

Tisa - Taxus baccata
Tisa - Taxus baccata

UrediSvojDom

Tagovi

Vrt

VEZANI ČLANCI

Kako se riješiti krtice?

Krtica je simpatična životinjica nalik na miša koja živi ispod zemlje, neumorno kopajući hodnike. Po prirodi je mesožder, hrani se raznim kukcima i glistama tako da ne radi štetu vašim biljkama. Čak je...

Pročitajte više
ČAŠA UVIJEK PUNA ZAČINA

Lijep ukrasni začinski vrt napravite od staklene tegle ili možda veće čaše. Mi smo se odlučili za staklenu teglu promjera 30ak cm i visine 17 cm. Svojim oblikom podsjeća na veliku čašu. Dodatno smo...

Pročitajte više
Sadnja proljetnih lukovica

Lukovice ili lukovičarke čest su ukras vrta, a neke od njih cvatu i zimi, u stanovima. Dijele se na ljetno-jesenske (sade se u proljeće, a cvjetaju ljeti i ujesen te se kupuju od veljače do svibnja) i...

Pročitajte više
Raspored cvijeća po stanu

Cvijeće će uspijevati i u kuhinji, kupaonici, na hodniku, u radnoj i dnevnoj sobi... Samo ga valja pažljivo izabrati i promišljeno smjestiti. Gotovo na svakom mjestu u kući uspijevat će neka vrsta bilja,...

Pročitajte više
Kućni ljubimci u vrtu

Za vaše kućne ljubimce uživanje u prostranim vrtovima: zakopavanje kostiju usred nježnog travnjaka, razvaljivanje gredica sa cvijećem, izležavanje u gazdaričinoj ležaljci, rastjerivanje ptica, grebanje...

Pročitajte više