Krovni vrtovi

  • Krovni vrtovi

S kontejnerima ili zemljanom podlogom ravne krovove možete pretvoriti u rajske oaze zelenila i cvijeća. Osim lijepog izgleda, krovni vrt djeluje i kao savršen izolator s kojim ćete imati značajne uštede energije. Po zimi će biti toplije, a u ljetnim mjesecima hladnije.

Ravni krovovi u nas uglavnom izazivaju samo bojazan da će nam kiša kad-tad procuriti za vrat, ali u većini velikih svjetskih gradova na takvim krovovima stvorene su prekrasne zelene oaze. Pokušajte i vi! Ako uspijete dobiti suglasnost ostalih stanara ili čak zajednički odlučite ozeleniti krov zgrade (dakako, najjednostavnije je to učiniti s vlastitom krovnom terasom), pružaju vam se neslućene mogućnosti uređenja.


Biljke u kontejnerima

Najjednostavnije je krovni vrt kreirati sa zelenilom i cvijećem u cvjetnim posudama, koritima i kontejnerima od kojih ćete neke zimi moći prenijeti u stan. Prije postavljanja na terasu zatražite stručnu provjeru izdržljivosti podloge jer su posude sa zemljom prilično teške. Krovne terase su najčešće popločene, a ozelenjavanje možete početi sa biljkama u kontejnerima, koje razmjestite uz ogradu. To su najčešće razni patuljasti čempresi. Na taj ćete način terasu skrivati od pogleda sa susjednih zgrada, a zaštitit ćete i ostale biljke od vjetra.

Zbog visine i pojačanog vjetra, računajte na obilnije zalijevanje zbog jačeg isušivanja biljaka u kontejnerima, pa bi bilo praktično provesti vodu do vašeg krovnog vrta. Odvod prilagodite predviđenom odvodu oborinskih voda na krovu. Pravilnim izborom biljnog materijala - a za to su najbolje trajnice - možete uz manje troškove urediti i održavati ovakav ukrasni vrt. Izaberite biljne vrste koje su otpornije i koje će relativno sigurno opstati - da vam trud ne bi bio uzaludan. Raspitajte se i o tome koje se biljne sorte lako održavaju i pri relativno nepovoljnim uvjetima rasta kao što je izloženost vjetru uz pojačano isušivanje. U kombinaciji s višegodišnjim ili sezonskim cvijećem dobit ćete ugodan i lijep kutak za predah i odmor.

Krovni vrt ne mora pokrivati cijelu terasu, dovoljan je i jedan kutak...


Zemljana podloga

Stavljanje zemljane podloge na cijeli krov nešto je zahtjevnija u odnosu na uzgoj u kontejnerima. Želite li na ravnom krovu ozeleniti veću površinu uz najmanji utrošak materijala za podlogu, najbolje je da plodni supstrat bude debljine 5-10 cm, a na njega posadite žednjak i dunjarice.


Ako se odlučite na sadnju grmolikog drveća na zemljanoj podlozi, sloj mora biti debeo 25-50 cm. Sloj plodnog supstrata sastavite tako da pomiješate 50% vrtne zemlje, 25% treseta i 25% poroznih granulata (hygromulla ili hygroperlita). Supstrat će biti lakši, a podloga će bolje upijati i zadržavati vlagu i optopljena hraniva. Pri nasipavanju podloge na krov ili u veće posude idite ovim redom: 5-8 cm šljunka (ili još bolje stiropora), zatim stavite filter foliju, a na to mješavinu plodnog supstrata te na kraju oko 2 cm vlažnog treseta, listinca ili drugog materijala (malča) za sprečavanje isušivanja.

Kod krovnog vrta vrlo bitan detalj kod nasipavanja podloge je određivanje nagiba kako bi odvodnja išla istim putem kao i oborine te da ne bi došlo do zadržavanja vode koja bi na kraju kad tad procurila.


Crnogorično bilje

Borovica, niska i spororastuća, npr. Juniperus communis Compressa (50 cm), Juniperus horizontalis Glauca (20 cm)

Spororastući bor, Pinus mugo pumilio (100 cm)

Pačempres, patuljasti, npr. Chamaecyparis lawsoniana Minima aurea (45-60 cm) ili Globosa (75 cm)

Tisa, grmolika, npr. Taxus baccata Repandens (do 60 cm)

Smreka, niska, npr. Picea abies Nidiformis (100 cm)

Juniperus je pogodan za ograde, a može rasti u kontejnerima


Zimzeleno grmlje (za sunce i sjenu)

Mahonija, niska i spororastuća, Mahonia aquifolium

Kozja krv, grm, Lonicera pileata

Dunjarica, niska (40 cm) i široka, npr. Cotoneaster horizontalis

Lovor višnja, Prunus laurocerasus

Bekovina, patuljasta crvena Viburnum opulus Compactum (150 cm)

Pokrivači tla (niži od 50 cm, pogodni za sunce i sjenu)

Dunjarica, puzavica, npr. Cotoneaster dammeri (20 cm)

Kurika, zimzeleni polegnuti grm, Euonymus fortunei

Pahisandra, Pachysandra terminalis, zimzelena (30 cm)

Dunjarica je idealna za zelenu podlogu
Dunjarica je idealna za zelenu podlogu

Penjačice

Hortenzija, Hydrangea petiolaris, sporije rastuća penjačica

Ruže penjačice, npr. Paul’s scarlet climber

Kozja krv, Lonicera henryi, zimzelena

Hortenzija spada u grupu penjačica
Hortenzija spada u grupu penjačica

UrediSvojDom

Tagovi

Vrt