Vrtno jezerce

Vrtno jezerce

Danas se zahvaljujući postojanju modernih materijala i gotovih elemenata vrtno jezerce može složiti u nekoliko dana. No unatoč tome, oblikovanju jezerca ili bilo kojeg drugog vodenog elementa u vrtu treba ozbiljno pristupiti od samog početka.


Kakvu vodu u vrtu želimo

Ovo je prvo pitanje koje si morate postaviti i znati na njega odgovoriti. Ako želite samo žubor čiste i bistre vode, onda je za vas dovoljna i betonska fontana koju ukrasite s nešto cvijeća, prirodnog ili umjetnog kamenja i to je to. Ako želite pravo jezerce (koje ne mora biti veliko) u kojem buja život, onda je to druga priča koja za sobom poteže brojna pitanja.


Gdje postaviti vrtno jezerce

Ovo je jedno od ključnih pitanja. Nakon što se jednom postavi, jezerce baš i nije lagano premjestiti na drugo mjesto. Zato je najvažnije dobro isplanirati gdje želite imati vodenu površinu u vrtu. Idealno mjesto je na suncu i osami, a definitivno ne ispod stabala. Jer kad lišće počne padati u vodu, neizbježno će doći do biološke razgradnje koja će nepovoljno utjecati na život i razvoj flore i faune u vodi.

Kornjača je najčešći stanovnik vrtnih jezeraca
Kornjača je najčešći stanovnik vrtnih jezeraca

Ribice i kornjače, da ili ne?

Ako se odlučite na ribice, kornjače i druge oblike života, morate znati da vodu nećete smjeti tretirati nikakvim kemijskim sredstvima. To ujedno znači da će voda znati biti i mutna i prljava i neugledna, ali biološki čista. Svakako ćete imati dosta posla oko održavanja, čišćenja i sakupljanja otpalog lišća i slično. I kod pripreme jezerca u kojem će živjeti ribice treba paziti da dubina bude barem 1m i to zbog nekoliko razloga; po zimi se neće smrznuti, a u ljetnim vrućinama će sadržavati više kisika i voda će pri dnu biti hladnija.


Kakve biljke posaditi

Odabir i sadnja biljaka zahtijevaju veliku pažnju. Uz rub jezerca posadite biljke koje zahtijevaju najmanju dubinu, a prema sredini tj. dubljoj vodi, sadite one vrste koje zahtijevaju dublju vodu. Biljke možete posaditi na dva načina, direktno s posudom u kojoj se nalaze ili ih možete posaditi direktno u supstrat. Prva opcija je daleko jednostavnija, a osim toga u zimskom periodu je jjednostavnije premjestiti biljke. Pripazite samo da posude budu od prirodnih materijala kao što su drvo ili keramika. Vodite računa o količini biljaka. Neka ne prelaze trećinu vodene površine jer je jedino u tim uvjetima moguća ravnoteža kod ishrane biljaka i životinja. U protivnom će se stvarati alge i voda će često biti mutna. Biljke pogodne za sadnju u vodu.


Voda, kamen i biljke - neophodni elementi vodenih površina

Kada radite vodeni vrt, bez obzira na njegovu veličinu, iskoristite sve potrebne elemente (vodu, tlo, kamen i biljke) kako se zadržao što prirodniji izgled. Nakon što se jezerce napuni vodom, tu posao neće završaviti. Budite svjesni da ćete morati voditi maksimalnu brigu oko njege i održavanja.
Pri izradi koristite prirodne materijale, a jednom godišnje se pripremite na generalku.


Ostali članci na temu vrtnog jezerca:

VRTNO JEZERCE OD TRAKTORSKE GUME

BILJKE ZA VRTNA JEZERCA


UrediSvojDom

Tagovi

Vrt