Sadnja proljetnih lukovica

Sadnja proljetnih lukovica

Lukovice ili lukovičarke čest su ukras vrta, a neke od njih cvatu i zimi, u stanovima. Dijele se na ljetno-jesenske (sade se u proljeće, a cvjetaju ljeti i ujesen te se kupuju od veljače do svibnja) i proljetne (sade se ujesen, cvjetaju u proljeće, a kupuju od kolovoza do prosinca). Dakle, sada je vrijeme za izbor, kupnju i sadnju proljetnih lukovica želimo li da nam vrt u proljeće blista u bojama.


Zbog lijepih cvjetova, različitih oblika i boja te ugodnih mirisa, ukrasne su lukovice odličan izbor za vrt. U toj su skupini biljke koje imaju podzemne organe za spremanje hrane - lukovicu, stabljični gomolj, korijenov ili gomolj iz promijenjene podzemne stabljike. Lukovicu imaju tulipani, zumbuli, ljiljani, narcise, a sastavljena je od prekrivajućih zadebljalih ljuski. Kad biljka cvjeta, crpi hranu iz lukovice, a kasnije je napuni. Zato se listovi nikada ne režu nego ih treba pustiti da prirodno odumru.

Ljiljan
Ljiljan

Kako se sade lukovice

Ukrasne lukovice valja saditi u poroznu zemlju koju prije sadnje treba gnojiti kompostom ili zrelim stajskim gnojem. Sade se u fazi mirovanja; proljetne lukovice (one koje cvatu u proljeće) u jesen pa do kraja prosinca, ako zemlja nije smrznuta, a ljetno-jesenske u proljeće. Dubina sadnje ovisi o zemlji (u lakšu se zemlju sadi dublje) te veličini lukovice, odnosno, gomolja. Manje lukovice treba saditi na dubinu od 5 do 10 cm, veće od 10 do 20 cm. Sade se u skupini jer tako njihova boja i oblik najbolje dolaze do izražaja, ali ne pregusto, kako si ne bi međusobno oduzimale hranu i vlagu. Razmak sadnje je u manjih lukovica od 5 do 7,5 cm, a u većih i 15 cm. Dno lukovice mora ležati na razrahljenoj zemlji, a između njega i tla ne smije biti zraka kako se ne bi nakupljala voda koja može izazvati truljenje.

Narcise
Narcise

Gdje rastu lukovice

Mjesto pod drvećem najbolje je za ukrasne lukovice koje cvjetaju prije nego što drveće olista, tako da imaju dovoljno svjetlosti. To su šumarice, proljetna zvijezda, procjepak i ozimica. Dovoljno je mjesta za ukrasne lukovice i u miješanim nasadima na rubovima gdje rastu grmovi i trajnice. Narcise najljepše izgledaju na livadi. Budući da lišće lukovica treba prirodno odumrijeti, oprezno kosite oko biljaka. Patuljastim se lukovicama uspješno pokrivaju male gredice i kamenjar.

Šafran
Šafran

Lukovice u stanu

Ukrasne lukovice za stan dijele se na: sobne (npr. amarilis), proljetne (otporne su, ali im treba pospješiti rast) i otporne (npr. šafran koji se uzgoji vani i potom prenese u prostoriju). Kako bi cvjetale zimi, lukovice treba posaditi u kasno ljeto i jesen, u posude s dobrom drenažom. Tulipani trebaju biti prekriveni zemljom, narcise malo viriti iz zemlje, a zumbuli trebaju biti do polovice vani. Posude treba staviti na hladno i tamno mjesto kako bi biljke dobro razvile korijenje. Zemlja se ne smije osušiti. Korijenje se razvija dva mjeseca, a kada izdanci dosegnu 5 cm, posude se premjeste u svijetlu i hladnu prostoriju. Nakon tri tjedna treba povisiti temperaturu da biljke normalno procvjetaju. Poslije cvatnje ponovno im je potrebna hladna i svijetla prostorija, a u proljeće ih valja staviti u vrt da se oporave.

Perunika - japanska
Perunika - japanska

UrediSvojDom

Tagovi

Vrt