Vertikalni vrtovi

  • Vertikalni vrtovi

Početkom ‘80-tih, na studentskom putovanju Tajlandom, francuski botaničar Patric Blanc se uvjerio kako biljke mogu rasti na svim zamislivim površinama (padinama, stijenama), ako imaju dovoljno vode i svjetlosti. Vrativši se u Pariz, razvio je prvi vertikalni vrt, kojega je ubrzo i patentirao. Strpljivim istraživanjem došao je do ideje kako složiti strukturu koja se može postaviti na zid i na taj način održavati vertikalni uzgoj biljaka. Proučavajući različite vrste biljaka u priordnom okruženju, Blanc je zaključio da se mnoge od njih razvijaju i rastu bez zemlje i to na potpuno vertikalnim površinama, stijenama i drveću. Zaključio je da su jedini uvjeti za njihov rast čvrsta podloga, svjetlost i stalan izvor vode.


Zahvaljujući profesoru Blancu, danas su razvijeni mnogobrojni sistemi vertikalnih vrtova koji se uspješno postavljaju u zatvorene i otvorene prostore. U cijeloj priči najvažnije je izabrati biljke koje uspješno rastu u takvom okruženju i osigurati im dovoljno svjetlosti i vode.

Cijeli sistem vertikalnog vrta sastoji se od čelične konstrukcije koja se pričvrsti na odgovarajući zid i koja služi kao podloga na koju ide PVC folija debljine 1 cm i na kraju sloj poliamida (filca) na koji se postavljaju biljke.


Vertikalni vrtovi vizualno će obogatiti svaki interijer bilo da je riječ o poslovnom prostoru ili stanu. Sustav navodnjavanja je automatski i biljke kontinuirano dobivaju vodu i potrebne hranjive sastojke s vrha panela, a višak vode se u podnožju sakuplja i uz pomoć pumpe vraća u sustav. U Hrvatskoj sad već postoji nekoliko firmi koje se bave izradom vertikalnih vrtova.

Neke od njih:

www.herbafarm-magnolija.hr

www.floreo.hr

www.dionaea.hr

Tagovi

Vrt