Oblikovanje kuhinje

Oblikovanje kuhinje

Izbor pravog tlocrtnog rješenja nije uvijek samo pitanje ukusa.

Osobne želje i očekivanja često su u sukobu sa prostornim karakteristikama. Ustvari, osim veličine prostora koji nam je na raspolaganju za uređenje, mnoge nedoumice, onima koji nisu upoznati sa mogućim konkretnim rješenjima, stvara oblik i razmještaj kuhinje. Zato nudimo pregled osnovnih shema, koje bi vam mogle pomoći u stvaranju funkcionalne i ugodne kuhinje Vašeg doma.


1. Pravocrtna shema

Ovo je najjednostavnije rješenje, no ujedno i najmanje funkcionalno. Ako je kuhinja vrlo uska, najbolje je odrediti samo jedan zid kao radno područje. Ukoliko nema drugog rješenja, pobrinite se da sudoper bude postavljen u centar sa pećnicom i hladnjakom u blizini, kako bi priprema hrane bila što lakša. Obratite pozornost da između uređaja imate dovoljno radne površine; učestala je pogreška ostavljanje manje od 30cm prostora, a to nikako nije dovoljno! Ukoliko vam se čini da nemate dovoljno prostora za odlaganje i pospremanje posuđa i namirnica, vrlo je praktično povećati visinu gornjih elemenata čak i do pune visine prostora ili na preostalim zidovima napraviti zidne police, koje se osim od drveta mogu iz «izgraditi» od siporeksa, npr. Takvo rješenje osigurati će vam u svakom trenutku dovoljno prostora za rad. Ova shema nije povoljna za obiteljska okupljanja, osim u slučaju da je prostor dovoljno velik za stol i stolice – samo ne zaboravite da ćete im pri pripremi hrane uvijek biti okrenuti leđima.

Pravocrtna kuhinja
Pravocrtna kuhinja

2. Paralelna shema, poznata i kao "Galerija"

Isti je princip kao u prethodnom rješenju, ali se elementi raspoređuju duž dva paralelna zida. Ovakvo rješenje preporučuje se za razmjerno širok, ali ne i pretjerano duge prostore: jedan zid treba odrediti biti prostor za pranje i kuhanje. Na drugom zidu biti će radne površine pogodne za pripremu hrane i hladnjak. Sredina prostora ostat će slobodna, kao bi se osiguralo lako kretanje u oba dijela kuhinje.

U kuhinji je dovoljno radnog prostora, ali će biti teško raditi ukoliko je prostor prolazan i ometa vas pri pripremi hrane. Ova shema je nešto bolja od prethodne, ali ne ostavlja ni malo mjesta za obiteljska i prijateljska druženja. Ukoliko postoji ta mogućnost, razmislite da na samo jedan zid postavite viseće elemente, a drugi zid "otvorite" prema susjednom prostoru, te tako stvorite šank. Time biste dobili mjesto za sjedenje, za brze obroke, ali i za mogućnost komunikacije sa ukućanima i gostima dok pripremate hranu.

Paralelna kuhinja
Paralelna kuhinja

3. Shema poluotoka ili otoka ("L" shema)

L shema Osigurava dobru iskorištenost prostora, a i daleko je lakše raditi u tako oblikovanoj kuhinji. Idealan izbor za svakog tko želi u sklopu kuhinje imati prostor za brzi obrok ili jednostavno želi još dodatnog mjesta za pripremu hrane. Bez obzira da li je taj dio opremljen sa priborom za pripremu hrane ili ne, ovakav izgled kuhinje uvijek djeluje moderno i zadivljujuće i ne kvari klasičan kutni raspored: najvažniji detalj u ovom rasporedu je ostaviti dovoljno mjesta za prolaženje i sjedenje (za prolaz se predviđa od 90 do 110cm).

Pokušajte rasporediti uređaje što bliže sredini L, ali ostavite dovoljno radne površine između svakog uređaja, što je naročito bitno zbog kuhanja. Ukoliko je kraj L otvoren prema drugom prostoru, postavite donji uži donji element tako da stvorite funkcionalan šank. Na njega dodajte usku radnu površinu (cca. 25cm) kako biste postigli dovoljnu visinu (110 – 120cm), dodajte barske stolice i uživajte u druženju!

Kuhinja u "L" obliku
Kuhinja u "L" obliku

"Otok" može biti ukomponiran u svaku od navedenih shema kuhinje, naravno, ukoliko to veličina prostora dozvoljava. U otoku se može predvidjeti sudoper ili prostor za kuhanje i imati u blizini sve druge aparate i pribor koji vam je u pripremi hrane potreban. Ako se odlučite za ovo rješenje, imajte na umu da je potrebno sa svih strana otoka imati minimum 75cm prostora za prolaz. U malim kuhinjama, napravite mali pomičan otok koji možete izvući i pospremiti prema potrebi. Otok je praktičan kad vam je potreban dodatan radni prostor ili priručni prostor za jedenje.

Smještanjem otoka u centar prostorije i kombiniranje sa pravocrtnim rasporedom elemenata stvorit će odličan izgled i rješenje svake moderne kuhinje.


4. Kutna shema

Ukoliko ste odlučili postaviti stol u sredinu svoje kuhinje, ovo je vaše idealno rješenje. Raspored elemenata u kut idealan je i za prostore gdje je kuhinja bez pregradnih zidova, otvorena prema ili spojena sa blagovaonicom i/ili dnevnim boravkom. Kut sa elementima uvijek treba biti na zidu koji je nasuprot blagovaonici.

Kutna kuhinja
Kutna kuhinja

5. Shema potkove ("U" shema)

Ako je prostor dovoljno velik za kreativan raspored namještaja, a bez brige o dimenzijama, odlučite se raspored elemenata duž tri zida. Na ovaj se način osigurava najviše prostora za pohranu hrane i posuđa, ali i onemogućuje da u kuhinji radi više od jedne osobe u svakom trenutku. Da biste kompenzirali taj nedostatak postavite stol u sredini prostora ili prema drugoj sobi napravite šank. Tako ćete si osigurati lijepe obiteljske trenutke zajedničke pripreme hrane i druženja dok radite.

U ovoj shemi rasporedite glavne uređaje (štednjak, hladnjak) i sudoper svaki na svoj krak slova U. Tako ćete si osigurati dovoljno radnog prostora i laku dostupnost svakog uređaja.

kuhinja "U"  oblika
kuhinja "U" oblika

UrediSvojDom